Søg

Mange redningsaktioner i våd og blæsende badesæson

Onsdag aften lukkede TrygFondens livreddertårne for sidste gang i år. Juli blev en kølig og våd omgang med få gode stranddage, men livredderne måtte alligevel i aktion hele 28 gange, hvor det blev vurderet, at der var liv på spil. Kraftig vind var den primære årsag.

Det flotte sommervejr i juni fik en ende, netop da skoleeleverne gik på sommerferie, og livreddertårnene åbnede. Og efter otte uger på strandene kan livredderne nu lukke ned efter en sæson, der har budt på mere regn og blæst end solskin.

Vejret taget i betragtning har der dog været meget at gøre for livredderne, for vinden har skabt farlige situationer for både de badende og for personer på stand up paddle boards og andre typer boards.

Foreløbige tal viser, at livredderne i år har gennemført 49.028 indsatser, hvoraf de 28 aktioner har involveret personer i livsfare.

”Sammenlignet med de tidligere år er denne sommers 28 aktioner, hvor livredderne har vurderet, at personer var i livsfare, usædvanligt mange. Det er samme antal aktioner, som vi normalt ser på en sæson med langt flere badedage. De almindelige førstehjælpsindsatser, som fx at hjælpe badegæster med snitsår i foden eller behandle skader efter møde med en brandmand, er samtidig halveret i forhold til en gennemsnitlig sommer. Det er en klar indikation på, at der har været langt færre mennesker på strandene i år,” fortæller Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

Jeg kan ikke huske en sæson, hvor vinden har været så markant, som den har været i år.

Anders Myrhøj, Kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning
Det er primært vinden, der har skabt problemer for badegæster, vandsportsudøvere og andre, der har brugt stranden og havet i denne sæson. I fralandsvind kan du hurtigt drive langt væk fra kysten, og ved pålandsvind bliver revlehullerne aktive, og du kan blive fanget i en udadgående strøm, forklarer Anders Myrhøj.

”Jeg kan ikke huske en sæson, hvor vinden har været så markant, som den har været i år. Der har desværre også være flere drukneulykker – tilsyneladende på grund af revlehuller – på nogle af de strande, hvor der ikke er livreddere. Det viser, at vi stadig har en stor opgave foran os med at oplyse om de farer, som man kan møde på badeturen – ikke mindst når der ikke er livreddere til stede.”

Pas på vinden, og bad aldrig alene
De kommende uger ser ud til at byde på lunt vejr med gode muligheder for en badetur eller en tur på vandet på stand up paddle board eller surfboard. Men der er ikke længere livreddere til at holde øje og træde til, hvis man bliver fanget af vinden. Derfor opfordrer René Højer, der er projektchef i TrygFonden, til at følge baderådene og passe ekstra godt på i bølgerne.

”Der er stadig gode muligheder for vandaktiviteter, og man skal endelig nyde det, når vejret er til det. Men vær særlig opmærksom på vinden, og tag altid en makker med på svømmeturen, eller hvis du skal stand up paddle eller surfe. Så kan I holde øje med hinanden, for uanset, hvor rutineret man er, kan man komme i problemer og have brug for hjælp,” siger René Højer.

TrygFonden Kystlivredning åbnede sine 35 livreddertårne rundt om i hele Danmark fredag den 23. juni – samme dag som landets skoler fik sommerferie. Frem til og med onsdag den 16. august, hvor tårnene på de danske strande igen blev lukket ned, har livredderne gennemført i alt 49.028 indsatser:

  • 28 aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer har været i livsfare.
  • 958 almindelige førstehjælpsaktioner som fx snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering.
  • 3.405 forebyggende aktioner, hvor livredderne har været ude i vandet for fx at advare folk mod at tage en luftmadras med i vandet ved fralandsvind eller at få dem til at svømme tættere på land.
  • 44.637 oplysende indsatser, hvor livredderne har været i kontakt med badegæster om de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet.