Søg

De fem baderåd

De fem baderåd er en samling og forenkling af de mange baderåd, vi har hørt gennem tiden. Lær de fem baderåd at kende, så du kan nyde din tur til vandet uden bekymringer.

De fem baderåd er strandens færdselsregler

Vi kalder de fem råd for strandens færdselsregler, fordi de fleste drukneulykker kan forklares med, at et eller flere baderåd ikke er blevet overholdt.

Baderådene gælder uanset, om du bader ved strand, havn og sø, eller hvis du vinterbader. Hør vores livreddere forklare om de fem baderåd i videoen.

Husk de fem baderåd

1. Lær at svømme

Når du kan svømme, har du bedre forudsætninger for at kunne redde dig selv og andre fra at drukne. Går du i vandet uden at kunne svømme, bør du bade et sted med rolige vandforhold, hvor du kan bunde.

Vil du gerne lære at svømme? Så tjek hvor din nærmeste svømmeklub er.

2. Gå aldrig alene i vandet

Når I er flere sammen, kan I holde øje med hinanden og hurtigt reagere, hvis der opstår problemer. Det øger sikkerheden for alle. 

3. Læs vinden og vandet

Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du går i vandet. Tjek vandets dybde og strømforhold, og vær opmærksom på vindens retning.

Ved fralandsvind bliver overfladevandet koldere, og badedyr, gummibåde og luftmadrasser driver hurtigt til havs, hvilket kan skabe farlige situationer.

Se også på vandets bevægelser; hvis bølgerne skummer, kan du følge skummet for at se, hvor strømmen går. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med stærk udstrømning.

4. Lær stranden at kende

En ny strand kan gemme på skjulte overraskelser, der ikke er synlige ved første øjekast.

Spørg de lokale eller en livredder om strandens forhold, før du går i vandet. Er stranden fx meget stejl, så det hurtigt bliver dybt? Eller er der moler og høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev og farlige dyr.

Hold altid øje med strandens flag og skilte, som kan hjælpe dig med at vurdere, hvor sikkert det er at bade på stranden.

5. Slip ikke børnene af syne

Hold dig tæt ved dine badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du hurtigt kan gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kan nemt komme i vanskeligheder i havets strøm og bølger. Hold derfor øje med dem og undgå at blive distraheret.