Ofte stillede spørgsmål

Hvad er arbejdstiden som livredder? Hvad får jeg i løn? Hvor skal jeg bo, når jeg arbejder? Få svar på de mest almindelige spørgsmål til arbejdet som livredder.

Oversigt

Ansøgning og optagelsesprøve

Grunduddannelsen

Arbejdet som kystlivredder


Ansøgning og optagelsesprøve

Hvilke krav skal jeg opfylde for at søge ind på livredderuddannelsen?

Du skal:

  • have udfyldt et ansøgningsskema
  • være fyldt 18 år
  • have kørekort til personbil (kategori B)
  • have gode dansk- og engelskkundskaber
  • have gennemført og bestået optagelsesprøven
  • kunne arbejde i fem uger som livredder i vores strandsæson
  • Det er velanset, hvis du kan fremvise et certifikat med ansvar for vandsikkerhed, som du har bestået indenfor de sidste 24 måneder. Se listen med foreslåede certifikater, som vi godkender.

Hvornår er der ansøgningsfrist?

Man kan hvert år ansøge om at komme til optagelsesprøve i januar måned og derefter eventuelt blive livredder den kommende sommersæson. Ansøgningsperioden er fra den 1. oktober til den 15. december. Uden for ansøgningsperioden kan man tilmelde sig interessebanken, hvilket betyder man bliver kontaktet, når næste ansøgningsperiode starter.

Du finder tilmeldingen til interessebanken på https://www.respektforvand.dk/bliv-livredder/ansoegning-og-optagelsesproeve.


Jeg har ikke kørekort nu, men forventer at få det i det kommende forår. Kan jeg stadig ansøge?

Du skal have et gyldigt kørekort som 18-årig, som skal fremvises ved optagelsesprøven.

Hvornår afholdes optagelsesprøverne?

Prøverne afholdes hvert år i januar måned i København, Odense og Aarhus.

Hvordan er optagelsesprøven bygget op?

De fem discipliner i bassin skal gennemføres i sammenhæng og uden unødvendige pauser inden for maksimalt 60 minutter. Prøverne gennemføres uden brug af ABC-udstyr, men du må gerne bruge svømmebriller. Læs om optagelsesprøven 

Hvad lægger I vægt på i ansøgningen og til optagelsesprøven?

I din ansøgning er vi specielt interesseret i din motivation for at søge jobbet. Vi vil også gerne vide mere om eventuelle tidligere erfaringer. Ved optagelsesprøven er det velanset, men ikke et krav, hvis du kan fremvise et certifikat med ansvar for vandsikkerhed. Se listen med foreslåede certifikater, som vi godkender. Disciplinerne til optagelsesprøven skal bestås. Optagelsesprøven giver os også et indtryk af din personlighed. Læs mere om optagelsesprøven


Tilbage til oversigten

Grunduddannelsen

Hvornår gennemføres grunduddannelsen?

Grunduddannelsen gennemføres i foråret op til sæsonen.


Hvordan forbereder jeg mig til grunduddannelsen?

Begynd med at gennemføre optagelsesprøven, gerne sammen med en kammerat. Er nogle af disciplinerne specielt belastende for dig, bør du særligt træne i disse. Generelt er en god form et godt grundlag. Inden kursusstart sender vi en pakke med materialer, der skal læses inden start. Læs mere om uddannelsen 


Hvor lang tid tager grunduddannelsen?

Det første år uddannes du som åbent-vandlivredder. Uddannelsen tager seks dage fordelt på to weekender. Undervisningen er intensiv og fra morgen til aften, så du kommer ikke til at overnatte hjemme. Vi sørger for mad og overnatning. Året efter, når du er mere erfaren, kan du søge om at blive optaget på uddannelsen til kystlivredder. Det tager endnu seks dage fordelt på to weekender. Læs mere om uddannelsen 


Hvilke forkundskaber skal jeg have?

Ved optagelsesprøven er det velanset, men ikke et krav, hvis du kan fremvise et certifikat med ansvar for vandsikkerhed. Desuden er det et plus - men ikke et krav - hvis du kan førstehjælp, og så lægger vi helt generelt vægt på gode personlige egenskaber.


Får man et bevis for bestået grundkursus?

Ja, efter bestået grundkursus får du et uddannelsesbevis.


Kan jeg bruge uddannelsen i udlandet?

Ja, TrygFonden Kystlivredning er medlem af den internationale livredderorganisation ILS. Det betyder, at vores uddannelse lever op til de internationale krav, og derfor kan du arbejde som livredder i udlandet.


Bor jeg på kursusstedet under uddannelsen?

Ja. TrygFonden Kystlivredning sørger for indkvartering.


Får jeg løn under uddannelsen?

Nej.


Koster uddannelsen noget?

Du betaler et kursusgebyr for hele uddannelsen. I 2019 er gebyret 1.950 kr., hvilket er en lille del af, hvad uddannelsen koster.


Tilbage til oversigten

Arbejdet som kystlivredder

Hvordan kan jeg få mere at vide om uddannelsen og arbejdet?

En del af optagelsesprøven er en briefing om uddannelsen og arbejdet som kystlivredder. Resten kan du finde her på siden. Ellers er du velkommen til at kontakte uddannelseslederen på ham@svoem.dk


Jeg bruger briller, er det et problem?

Under uddannelsen og arbejdet som kystlivredder kan du ikke bruge briller. Du kan sagtens klare dig, hvis du bruger kontaktlinser, og der er ikke et reelt 'loft' for din synsstyrke. På grunduddannelsen skal personer med kontaktlinser vise, at de kan arbejde i vand, uden at linserne falder ud.


Er det muligt at gøre tjeneste mere end fem uger?

Ja. Du skal som minimum kunne gøre tjeneste i fem uger, og vi garanterer dig to ugers tjeneste. Muligheden for at gøre tjeneste i flere uger afhænger af hvor mange livreddere, vi har brug for til sæsonens opgaver. Når du er tilmeldt uddannelsen, indsender du ønske om tjeneste, og her kan du angive det specifikke antal uger.


Jeg vil gerne arbejde på Løkken hele sommeren. Er det muligt?

Som kystlivredder hos TrygFonden Kystlivredning er du tilknyttet alle vores arbejdssteder. Du kan dog sagtens ønske den samme strand eller de strande, du helst vil arbejde på. Derefter vil vagtplanen blive lagt, og vi prøver at tilgodese alles ønsker.


Hvad er lønnen?

En nyuddannet livredder har en startløn i 2020 på ca. 8.580 kr. pr. uge + feriepenge, og du har en ugentlig fridag.


Hvordan er arbejdsvilkårene?

Sæsonen strækker sig over otte uger. Havnebadet i Aarhus og de to havnebade i København har dog differentierede åbningstider, hvilket vi oplyser om op til sæsonen.

Livreddertårnene åbner kl. 10.00 hver formiddag og lukker kl. 18.00 om aftenen. Det er din opgave at klargøre tårnet om formiddagen og at pakke udstyret sammen om aftenen.


Kan jeg bo på arbejdsstedet?

Uanset om du skal passe et af vores rød-hvide livreddertårne sammen med en anden livredder, eller du bliver en del af et team på tre-fire livreddere, der bemander en af vores LivredderPatruljer, stiller vi overnatning til rådighed i forbindelse med arbejdet - dog ikke hvis du arbejder på havnebadene Islands Brygge eller Fisketorvet i København.

Du bliver indkvarteret i hytter, sommerhuse, campingvogne eller på vandrehjem. I bor typisk flere livreddere sammen.

Tilbage til oversigten