
René Højer, projektchef i TrygFondenDrukneulykker kan desværre ske hele døgnet, så vi opfordrer til, at man aldrig går i vandet alene
"Sommeren er begyndt med lunt vejr de fleste steder i landet, og mange samles om aftenen til diverse sommerfester og festlige arrangementer. Så kan det være fristende at tage en dukkert eller begive sig ud på vandet. Men i de sene aften- og nattetimer er der både færre til at holde øje og opdage en eventuel farlig situation, ligesom mørke gør det svært at orientere sig. Drukneulykker kan desværre ske hele døgnet, så vi opfordrer til, at man aldrig går i vandet alene eller tager en solotur på havet – heller ikke selvom vennerne sidder inde på stranden. De kan ikke nødvendigvis se, hvis du kommer i vanskeligheder," siger René Højer, projektchef i TrygFonden.
Alkohol og vandaktiviteter er en farlig kombination
Nyder man alkohol på stranden eller andre steder ved vandet, skal man også tænke sig godt om."Aktiviteter i, ved og på vand er fantastiske, men de skal helst foregå på de rigtige tidspunkter, og man skal have respekt for vand. Alkohol og badning er en farlig blanding, for alkoholen påvirker din reaktionsevne og dømmekraft og betyder, du har større risiko for at havne i en farlig situation og kan have sværere ved at redde dig selv. Så bliv gerne på land og få resten af selskabet til at gøre det samme – det er langt mere sikkert at gemme badeturen til dagen efter," siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.
Pas på hinanden – også når I er ved vandet
TrygFonden har arbejdet med forebyggelse af drukneulykker i mange år og bl.a. undersøgt nærdrukneoplevelser blandt danskerne og vores adfærd ved vandet. Et observationsstudie viser bl.a., at der sent på aftenen og ud på natten er flest mænd ved havneområderne, og at de oftere end kvinderne færdes alene og i beruset tilstand."Mænd er generelt overrepræsenterede, når det gælder drukneulykker i Danmark. Noget, vi også kan se, er, at kvinder generelt er bedre til at følges ad og passe på hinanden. Hvis vi kan få mændene – både de unge og de voksne – til at gøre som kvinderne, er vi nået langt i forhold til drukneforebyggelse," siger René Højer.
Aktioner i uge 26
Aktioner i uge 26
I uge 26 (24. juni – 30. juni) gennemførte livredderne i alt 2.423 indsatser, hvor der i et tilfælde var en eller flere personer i livsfare, derudover var 24 førstehjælpsaktioner, 149 forebyggende aktioner, og 2.249 oplysende indsatser.
Rød aktion på Juelsminde Storstrand, 28. juni 2024
En badegæst observerede to børn på SUP-boards et stykke uden for livreddernes primære zone. Børnene kunne ikke komme tilbage på land pga. kraftig fralandsvind. En af livredderne tog resucueboardet ud til de to piger og hjalp med at trække dem ind mod land. Halvvejs tilbage på stranden kom en båd forbi, som tog pigerne med til land.
Udforsk mere
-
Lær at tackle et revlehulSe, hvad du skal gøre, hvis du lander i et revlehulLæs om revlehuller
-
En sikker strandturPlanlæg jeres tur til stranden, så I får en sjov og sikker dag ved vandetSe, hvordan I får en sikker strandtur
-
De fem baderådForebyg ulykker ved at følge de fem baderådSe de fem baderåd