Efter en uge med tragiske ulykker: Pas på revlehuller og stærk strøm

Den seneste uge bød på flere farlige situationer og desværre også flere drukneulykker ved landets kyster – særligt de vestvendte, hvor stærk vind fra sydvest skabte revlehuller og farlige badeforhold. TrygFondens kystlivreddere advarer fortsat mod stærk strøm og revlehuller i de kommende dage, der også vil være blæsende. Så bad, hvor der er livreddere, og bevar roen, hvis du bliver fanget i et revlehul, lyder anbefalingen.

Stærk strøm og revlehuller har gjort det farligt at bade ved vestkysten i de seneste dage, og den kraftige sydvestenvind, der stadig hersker, får livredderne til fortsat at advare mod badeforholdene. 

Et revlehul – også kendt som et hestehul – er en fordybning i strandens revler, hvor der under bestemte vind- og bølgeforhold opstår en udadgående strøm, der fører vand tilbage fra stranden og ud i havet. Det er netop denne strøm, der kan være farlig, hvis man bliver fanget i den og begynder at kæmpe imod.

"Bliver man fanget i et revlehul og begynder at svømme mod strømmen for at komme ind mod land, kan det blive rigtig farligt. Selv dygtige og erfarne svømmere kan drukne i udmattelse, hvis de går i panik og forsøger at kæmpe imod strømmen. I et revlehul vil man blive trukket ud, men ikke ned under vandet. Så man skal bevare roen, lade sig føre ud med strømmen, til den er mindre stærk, og så svømme til siden langs stranden, hvorefter man kan bruge bølgerne til at komme ind igen," siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:

"Ser man andre blive fanget i et revlehul, så kontakt en livredder, hvis der er mulighed for det, og ellers ring 1-1-2. Råb, at personen skal bevare roen og forsøge at svømme til siden, og kast gerne noget, der kan flyde, ud til den nødstedte. Mange er selv druknet i et forsøg på at redde andre ud af et revlehul, så det er vigtigt, at man bevarer roen og tænker klart. Et revlehul er som udgangspunkt ikke farligt, hvis man ved, hvordan man skal tackle det," siger Anders Myrhøj.

 

Et revlehul er som udgangspunkt ikke farligt, hvis man ved, hvordan man skal tackle det

 

Vælg en strand med livreddere

Langs de danske kyster er der tusindvis af revlehuller, men som regel er det kun under bestemte vind- og bølgeforhold – som eksempelvis den kraftige sydvestenvind, der har hersket i de seneste dage – at revlehullerne er farlige. Vælger du at bade ved en strand med livreddere, har livredderne sikret sig, at badeforholdene i denne zone er forsvarlige, og får du alligevel brug for hjælp, så er livredderne der til at træde til.

"Det er fantastisk at bade ved de danske kyster, men selvom vandet kan se tillokkende ud, kan badeforholdene være farlige. Derfor anbefaler vi at vælge en strand med livreddere og altid bade mellem flagene. Kom også gerne hen til vores livreddere og tal om, hvad man skal gøre, hvis man bliver fanget i et revlehul eller pludselig kommer i andre farlige eller uforberedte situationer på stranden," siger Anders Myrhøj.

Sådan tackler du et revlehul

  1. Kæmp ikke imod.
  2. Bevar roen og lad dig flyde ud med strømmen. Du bliver ikke trukket ned under vandet.
  3. Når strømmen ikke længere er så kraftig, så svøm til siden og langs med stranden og derefter ind til land igen.

 

Sådan redder du andre ud af et revlehul

Hvis du ser nogen kæmpe mod strømmen i et revlehul, skal du undgå selv at blive offer ved at svømme ud i det. Gør i stedet det rigtige i den rigtige rækkefølge:

  1. Kontakt en livredder, hvis der er en på stranden. Hvis der ikke er en livredder, skal du ringe 1-1-2 eller få nogen til at gøre det.
  2. Råb til den nødstedte, at vedkommende ikke skal kæmpe imod, men svømme til siden.
  3. Kast noget, der kan flyde, ud til den nødstedte, fx en redningsvest, en redningskrans eller en stor bold.

 

Aktioner i uge 28

I uge 28 (den 10.-16. juli) gennemførte livredderne i alt 6.026 indsatser, hvoraf det vurderes, at der i syv tilfælde var en eller flere personer i livsfare. Derudover var 144 almindelige førstehjælpsaktioner, 519 forebyggende aktioner og 5.356 oplysende indsatser.

Røde aktioner i uge 28:

11. juli 2023, Hvide Sande Sydstrand
Livredderne ser en ung dreng have problemer med sin kite foran tårnet. Da han er 200 meter fra molen, vælter kiten, og drengen kan ikke få den op. Den ene livredder er nede for at snakke med andre kitere, og de to andre livreddere hopper i båden og sejler ud til drengen. Livredderne anbefaler ham at release kiten helt, da den rører molen. Efter udstyret er sluppet, forsøger drengen at svømme mod båden, men ikke særlig effektivt. Livredderne får lavet en hurtig ophaling og derefter sejlet væk fra molen og ind til land, hvor livredderne får beroliget drengen, der er chokeret, men okay, og sammen med drengens forældre får de alle talt situationen igennem.

12. juli 2023, Søndervig Strand
En mand, der er med sin familie i vandet, giver skarpt signal til livredderne. Manden ligger på indersiden af første revle og er forpustet og panisk. Den ene livredder padler ud til manden og beroliger ham, mens en anden af livredderne tager sit board ud til resten af gruppen. De øvrige badegæster kan selv komme ind til land, mens livredderne hjælper manden, der har det fint udover forskrækkelse, ind til stranden.

13. juli 2023, Henne Strand
En af livredderne spotter en mand cirka 100 meter ude i vandet i den sydlige ende af livreddernes primærzone. Manden svømmer, men bevæger sig ikke meget fremad. Livredderen alarmerer sine kollegaer i tårnet, og samtidig kommer mandens datter løbende for at bede livredderen om at hjælpe hendes far. To af livredderne tager hver deres board ud til manden, og sammen får de fragtet manden ind til land. Sikkert inde på stranden får manden og hans to døtre en snak om revlehuller, og hvordan de i fremtiden skal tackle det, hvis de igen skulle blive fanget i et revlehul.

14. juli 2023, Henne Strand
Ti minutter før åbningstid ankommer livredderne til tårnet og spotter med det samme et ægtepar cirka 50 meter ude i bølgerne. Den ene livredder holder øje med parret, mens de andre åbner livredderposten. Efter cirka 5 minutter er parret kommet længere ud og kan ikke selv komme ind, så de alarmerer livredderen med skarpt signal. To af livredderne tager hver deres board ud til parret og får fragtet begge sikkert i land.

16. juli 2023, Rørvig Strand
Livredderne ser en wingfoil-surfer drive med fralandsvinden uden at komme tilbage op på boardet. Han begynder at padle, men kommer ingen vegne. Den ene livredder tager båden og sejler ud til surferen, der er okay, men træt og ude af stand til selv at padle ind med alt sit udstyr. Surferen kommer op i båden og sejlet sikkert ind til land.

16. juli 2023, Nørre Vorupør Strand (to aktioner)
En strandgæst informerer livredderne om, at en windsurfer har knækket sin bom. Windsurferen befinder sig cirka 300 meter ude og er fanget i kraftig side- og udadgående vind. På grund af hård vind og bølger tager livredderne båden og sejler begge ud til windsurferen, der har svært ved selv at komme ind til land på grund af forholdene. Den ene livredder hopper i vandet, og sammen får de hjulpet windsurferen og derefter hans udstyr op i båden, hvorefter de sejler ind til land i god behold.

Senere spotter livredderne en kite uden kitesurfer, men opdager hurtigt efterfølgende kitesurferen cirka 300 meter ude i vandet. Den ene livredder tager sit board og sejler ud til kitesurferen, som han får op på boardet. Kitesurferen fortæller, at han havde quick-releaset, og at hans safety-leash derefter var sprunget efter at være blevet ramt af en stor bølge. Livredderen får kitesurferen, der er lettere afkræftet, padlet sikkert ind til land, hvor den anden livredder står klar til at tage imod.

En sikker tur til vandet

Livet på stranden er sjovt, men vand kan være vildt, og strøm kan være drilsk. Det kan vi ikke gøre noget ved, men til gengæld er der alle muligheder for at nyde det våde element. Du skal bare bruge din sunde fornuft og undgå at bringe dig selv og andre i fare. Planlæg en sikker tur til vandet