En kæntret katamaran og vild vind: 8 redningsaktioner fra livreddernes logbøger

TrygFondens kystlivreddere har haft travlt denne sommer. Du kan læse om otte af de livreddende aktioner, der bl.a. bød på en meget taknemmelig kitesurfer, en kæntret katamaran og en usandsynligt travl dag ved Vesterhavet.

Det blev en blæsende sommer – og det kan i den grad aflæses i logbøgerne hos TrygFondens kystlivreddere. Hele 28 gange måtte livredderne i aktion, hvor det vurderes, at der var liv på spil.

Når antallet af gode badedage tages i betragtning, er det et usædvanligt højt antal, og det skyldes i den grad vinden, der især har givet problemer for surfere, personer på paddleboards og badegæster på luftmadrasser.

Her får du historien om otte af livreddernes redningsaktioner denne sommer. Fire af dem kom endda samme dag – på samme strand:

9. juli 2023, Lakolk Strand: Vild vind på Rømø

På én dag må livredderne på Lalkolk Strand på Rømø i aktion fire gange pga. fralandsvind og strøm.
Først er det en mor med tre børn på et Stand up paddleboard, der må reddes ind på stranden, da moderen ikke selv har kræfter til at padle ind. Senere er en anden mor og hendes søn – også på et board – i problemer ca. 150 meter fra land. Fralandsvinden presser dem ud mod havet, men livredderne får hentet dem ind med en båd. 
 
Livredderne må også rykke ud til en ubemandet luftmadras, som to personer har opholdt sig på. En mor og hendes lille datter er faldet af og forsøger uden held at svømme mod land. Begge kommer op i livreddernes båd og er meget trætte og lettere forskrækkede. På vej ind bjærger livredderne endnu en SUP med tre personer på, der heller ikke kan komme ind til land.

Til sidst spotter livredderne også en 13-årig pige uden redningsvest på et board. Da hun ikke selv har kræfter til at komme ind, får hun hjælp af livredderne.

Livredderne må også rykke ud til en ubemandet luftmadras, som to personer har opholdt sig på. En mor og hendes lille datter er faldet af

9. juli 2023, Vejers Strand: Luftmadrasser i fralandsvind

En af livredderne spotter tre børn i vandet på hver deres luftmadras. Alle har problemer med at kontrollere dem, og et af børnene vender om i vandet og går ind mod stranden. De to andre børn driver længere væk fra stranden pga. fralandsvind, og det ene barn mister sin luftmadras. Livredderen på stranden informerer livredderen, der er ude på vandet i båd, og samtidig kontakter moren til børnene livredderen på land. Livredderen sejler hen til børnene, der befinder sig 100-200 meter fra land og har samlet sig ved den sidste luftmadras. Livredderen får børnene ombord på båden og henter den drivende luftmadras, inden de sejler retur til stranden.

17. juli 2023, Marielyst Strand: En kæntret katamaran

Livredderne bliver kontaktet af en ung dreng, der fortæller, at hans far og en anden ung dreng er kæntret i en katamaran cirka 1,5 km syd for livreddertårnet og cirka 1 km ud fra kysten. Drengen forklarer, at den anden dreng var faldet af cirka 700-1.000 m fra båden, men ikke var i kritisk tilstand. Faren er okay ved katamaranen og har kontaktet sønnen via telefon.

Livredderne sejler ud til katamaranen, som vender på hovedet. Både faren og drengen befinder sig ved katamaranen og forsøger at vende den om, men uden held. Den ene livredder springer i vandet og forsøger at hjælpe, men stadig uden held. Imens driver alle længere ud, og efter lidt overtalelse af faren, der ligesom drengen er blevet træt, besluttes det at droppe yderligere forsøg. Livredderne sejler far og dreng ind til land, hvor den ene livredder bliver sammen med dem for at yde psykisk førstehjælp.

To andre børn samles op på livredderens board og bringes sikkert i land, mens en surferinstruktør, som var i nærheden, hjælper yderligere to børn tilbage på stranden på sit board

28. juli 2023, Hvide Sande Sydstrand: Seks børn i et revlehul

Livredderne ser en gruppe på seks børn i ca. 8-12-års alderen i et revlehul syd for livreddernes primærzone. En af livredderne padler ud på board til børnene og dirigerer to af børnene tilbage på en sandbanke, så de selv kan komme i land. To andre børn samles op på livredderens board og bringes sikkert i land, mens en surferinstruktør, som var i nærheden, hjælper yderligere to børn tilbage på stranden på sit board.

2. august, Rindby Strand: En taknemmelig kitesurfer

Et tysk par kommer kørende i høj fart op til livreddertårnet og fortæller, at en kitesurfer har brug for hjælp cirka 2 km længere nede af stranden. To af livredderne tager straks afsted for at hjælpe den nødstedte, mens den tredje livredder bliver tilbage og holder overvågningen på stranden. Kitesurferen ligger 50-75 meter ude i vandet og rækker straks en arm i vejret, da han ser livredderne inde på stranden. Livredderne sejler ud i båden til kitesurferen, hvor den ene livredder hopper i vandet, da kitesurferen er tydeligt afkræftet, men stadig fæstnet til selve kiten. Manden bliver hjulpet ind til land og er meget taknemmelig for hjælpen.

På vej tilbage bliver livredderne stoppet cirka 1 km fra tårnet, da nogle badegæster har observeret noget 2-300 meter ude i vandet. Livredderne sejler ud for at se, hvad det er, og det viser sig at være kitesurferens board, der er drevet væk. Livredderne tager boardet med ind til land og returnerer det til den nu endnu mere taknemmelige kitesurfer.

En sikker tur til vandet

Livet på stranden er sjovt, men vand kan være vildt, og strøm kan være drilsk. Det kan vi ikke gøre noget ved, men til gengæld er der alle muligheder for at nyde det våde element. Du skal bare bruge din sunde fornuft og undgå at bringe dig selv og andre i fare. Planlæg en sikker tur til vandet