Slut for i år: Livredderne takker af efter en forrygende sæson

Livredderne fra TrygFonden Kystlivredning har takket af for i år efter en sæson med godt vejr og et stort antal mennesker på strandene. 22 gange måtte livredderne i aktion for at redde badegæster og andre i sikkerhed. Vandet er stadig lunt, og livredderne opfordrer til, at man altid bader sammen med andre, så man kan holde øje med hinanden.

Børn og voksne er tilbage i skolen og på arbejdet, og det betyder færre mennesker på strandene. Livredderne har derfor lukket for sæsonen, der begyndte i forrygende sommervejr, men også bød på nogle meget våde og blæsende dage, hvorefter varmen og solen vendte tilbage til mere blandet dansk sommervejr.

I løbet af sæsonen 2021 har livredderne gennemført 61.410 indsatser, hvoraf de 22 vurderes til at være livreddende. Til sammenligning gennemførte livredderne i 2020 75.854
indsatser, hvoraf de 34 aktioner involverede personer i livsfare, mens der i 2018, som var en historisk varm sommer, var 88.355 indsatser, hvoraf 52 blev vurderet at være livreddende.

"Det har været en rigtig god sæson, hvor livredderne har haft travlt de fleste dage og nået at tale med tusindvis af badegæster om badesikkerhed. Trods de mange badedage i år er vi ikke i nærheden af antallet af alvorlige redningsaktioner fra sidste år, og det er vi naturligvis glade for," fortæller René Højer, programchef i TrygFonden.

Livredderne har haft en del redninger af badegæster i revlehuller og personer på badedyr og boards

Det er typisk fralandsvind og revlehuller, der giver de alvorlige redningsaktioner, og det er både badegæster og personer på surfboards og lignende, der har haft brug for assistance fra livredderne, fortæller Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning:

"I de senere år er der kommet flere danskere på vandet på Stand Up Paddleboards og forskellige former for surfboards, og de bliver, ligesom badegæsterne, overraskede af fralandsvinden. Så livredderne har haft en del redninger af badegæster i revlehuller og personer på badedyr og boards, der er drevet ud fra kysten. Udover redningsaktionerne er vores vigtigste opgaver at oplyse om badesikkerhed og forebygge, at ulykkerne sker. Derfor har livredderne bl.a. brugt tiden på at kalde badegæster tættere på land, når de vurderede, at folk var for langt ude i vandet, og vi har gjort folk opmærksomme på, at de ikke bør tage luftmadrasser, Stand Up Paddleboards og andet oppusteligt med ud i fralandsvind." 

At livredderne har haft en travl sæson med mange mennesker på strandene, ses også på antallet af almindelige førstehjælpsaktioner, som livredderne har gennemført 1.693 af. Det er fx badegæster, der har brug for et plaster eller forbinding ved snitsår eller for behandling efter bistik eller møde med en brandmand. 

Bad aldrig alene

Der er formentlig mange børn og voksne, der ikke har været i vandet for sidste gang i år, og til dem lyder opfordringen fra livredderne, at man skal være ekstra forsigtig, når der ikke længere er livreddere til stede, og følge baderådene.

"Der er stadig gode muligheder for at bade og bruge vandet til andre aktiviteter et stykke tid endnu, og der er efterhånden også mange, der fortsætter året rundt og vinterbader. Vi opfordrer altid til, at man bader eller sejler ud sammen med andre, så man kan holde øje med hinanden. Mange af de personer, vi redder i land på strandene om sommeren, er blevet overraskede over vandets kræfter og deres egne evner i vandet, og det kan gå rigtig galt, hvis det sker, mens man bader alene," siger Anders Myrhøj.

Røde aktioner 9. august – 18. august

Nørre Vorupør Strand den 12. august
Livredderne observerer en mand på et wind-surfing board et godt stykke ude i vandet, som ser ud til at have problemer med at komme op at stå på boardet. Der er fralandsvind, og livreddere sejlere ud til ham og når ham, da han er ca. 6-700 m ude. Manden, der er nybegynder, mener først, at han har styr på situationen. Men da det går op for ham, hvor langt han er fra kysten, erkender han, at han ikke selv er i stand til at komme tilbage på land. Livredderne sejler ham tilbage til stranden.

Balka Strand den 15. august
En kvinde på et surfboard er ca. 500 m fra kysten og kan ikke selv komme tilbage på land pga. fralandsvinden. Livredderne sejler ud til kvinden, der er udmattet, og hjælper hende tilbage på stranden.

Hvide Sande den 18. august 
Livredderne spotter en løs kitedrage 400 m ude i vandet, hvor selve kitesurferen ikke kan ses. Herefter alarmerer en anden kitesurfer om, at der er en ældre kvinde, som har frigjort sig fra sin kite, og hun har brug for hjælp. To livreddere sejler ud med båd og en livredder bliver på land for at holde øje med personen i vandet, der befinder sig 2-300 m fra kysten. Kitesurferen hjælpes ombord i livredderbåden og sejles ind til land.

Lakolk Strand den 18. august
En tysk turist alarmerer livredderne om en ulykke ca. 1 km fra tårnet. Da livredderne ankommer til stedet, ligger en kvindelig kitesurfer på stranden med blod i munden, besværet vejrtrækning og ingen bevidsthed. Livredderne sikrer frie luftveje og monitorerer hendes tilstand sammen med en samarit. Rømøs Akutreddere ankommer og assisterer med behandlingen. Kvinden havde frigjort sin kite på stranden, men et vindstød havde taget fat i den og løftet hende to-tre meter op i luften. Hun var faldet direkte ned på jorden igen og blev slået bevidstløs, hvorefter hun blev løftet op og slået ned igen to gange. Ambulancen ankommer og overtager behandlingen, og den bevidstløse kvinde flyves væk med helikopter.

De fem baderåd

Forebyg ulykker ved at følge de 5 baderåd, udviklet af TrygFonden og Dansk Svømmeunion

  1. Lær at svømme
  2. Gå aldrig alene i vandet
  3. Læs vinden og vandet
  4. Lær stranden at kende
  5. Slip ikke børnene af syne
Lær baderådene at kende