Solen skinner, og du skal på stranden med familien. Her får du et par gode råd til, hvordan du planlægger den bedste tur

Når du har tjekket vejret, pakket tasken med badetøj og solcreme, er det en god idé at huske på et par gode råd.

Det er altid en god idé at vælge en strand med livreddere.

Hvilken strand skal du vælge?

Det er altid en god idé at vælge en strand med livreddere.  Når du bader på en af disse strande, er du altid tæt på gode råd og hjælp, hvis uheldet er ude. Se et kort over danske strande med livreddertjeneste her. Hvis du vælger en strand uden livreddere, så vælg en, hvor vandforholdene passer til dig og din erfaring med vand, frem for den, der ligger tættest på.

Læs vinden 

 • Træer eller flag kan vise dig vindens retning. Du kan også lade en håndfuld tørt sand løbe ud af hånden og se hvad vej, det blæser.
 • Ved fralandsvind bliver overfladevandet koldere. Der er også større sandsynlighed for brandmænd. Brug aldrig luftmadrasser, badedyr og andre oppustelige ting ved fralandsvind, da de lynhurtigt kan drive til havs. Hvert år opstår der farlige situationer, hvor både børn og voksne svømmer efter drivende, oppustelige ting og kommer så langt ud, at de ikke kan komme ind igen.
 • Ved pålandsvind øges risikoen for revlehuller med kraftig udstrømning.

Lær stranden at kende

 • Hvis stranden skråner stejlt mod vandet, er der stor sandsynlighed for, at det hurtigt og pludseligt bliver meget dybt.
 • Store bølger, der bryder på strandbredden, er også tegn på dybt vand tæt på stranden. Måske skal du kun 1-2 meter ud, før du ikke kan bunde.
 • Er stranden flad og bred, har den typisk revler. Det er ofte muligt at bunde på revlerne. Det er til gengæld ikke sikkert, at du kan bunde mellem dem.

Læs vandet

 • Se på vandets bevægelser i vandoverfladen. Hvis bølgerne danner skum, kan du se, hvor skummet flyder hen og på den måde følge strømmen.
 • Ved kraftig pålandsvind kan du måske få øje på udstrømning i et revlehul. Her er vandet uroligt, grumset og/eller meget skummet, og strømmen under overfladen er kraftigt udadgående.

Orienter dig om lokale forhold

 • Læg mærke til, hvor der er redningsposter og nødtelefoner. Husk at mobilsignalet kan være dårligt på stranden, hvis der er store skrænter eller klitter. 
 • Læs livreddertårnets flag, der kan give dig et fingerpeg om, hvad du skal være opmærksom på.
 • Læg mærke til, om stranden har et redningsnummer. De fleste strande har et unikt nummer, der kan lede redningsberedskab til rette strand, hvis uheldet skulle være ude.

 

De fem baderåd

Forebyg ulykker ved at følge de 5 baderåd, udviklet af TrygFonden og Dansk Svømmeunion

 1. Lær at svømme
 2. Gå aldrig alene i vandet
 3. Læs vinden og vandet
 4. Lær stranden at kende
 5. Slip ikke børnene af syne
Lær baderådene at kende