Hvorfor skal vi lære at svømme?

Hvorfor skal du lære at svømme, hvis du alligevel aldrig går i svømmehallen eller aldrig bader på stranden om sommeren? Det skal du både for din egen og andres skyld, fordi det i et kystnært land som Danmark er vigtigt at kunne begå sig i vand.

"I Danmark er der aldrig langt til kysten, og vi har mange søer, åer og vandhuller, som vi færdes omkring dagligt. Der er derfor alt mulig grund til at lære at svømme – ikke fordi du skal springe i enhver sø, så snart du får muligheden, men simpelthen fordi du skal kunne klare dig, hvis du fx er uheldig, falder i et vandhul og ikke har nogen til at hjælpe dig med at komme op. Faktisk er der hvert år mange, der falder utilsigtet i havne og drukner", siger René Højer´, programchef i TrygFonden og fortsætter:

"Nok så vigtigt er det også, at kan du svømme, kan du også redde andre, hvis der skulle opstå en kritisk situation i vand. Ved at lære at svømme kan du således skabe tryghed for både dig, din familie og venner samt andre danskere, der kunne få brug for hjælp i vandet."

At kunne svømme (at være svømmeduelig) defineres som at kunne svømme mindst 200 meter uden hjælpemidler, dvs. uden bælte, svømmefødder eller andet, hvoraf de 50 meter er på ryggen. Selvom danskerne generelt er meget bevidste omkring svømning og finder det vigtigt at lære at svømme, er der rigtig mange både børn og voksne, som ikke kan svømme.

"Undersøgelser har vist, at kun hver anden voksne kan svømme 200 meter uden hjælpemidler. Det samme gælder 11-12 årige børn. Det er alt for mange og kan være fatalt i et kystland som Danmark. At kunne svømme er en færdighed, som alle bør kunne mestre på lige fod med at kunne cykle og generelt begå sig i trafikken. Udover at skabe tryghed er der også rig mulighed for gode, sociale og sjove oplevelser ved at kunne svømme og opholde sig sikkert i vand," siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Kan du svømme, kan du også redde andre
Hvert år mister danskere livet i drukneulykker. Heldigvis ser det ud til, at udviklingen går i den rigtige retning. I 2017 omkom 51 personer i drukneulykker, hvilket er væsentligt lavere end omkring årtusindeskiftet, hvor 70 druknede om året. 

"Men 51 druknede er stadig 51 for mange, og desværre tyder uofficielle tal på, at der igen er sket en lille stigning i antallet af drukneulykker. Dertil kommer, at tusindvis af danskere hvert år oplever at være tæt på at drukne. Derfor er der stadig et stort behov for at lære både børn og voksne at svømme," siger René Højer.

'Alle skal lære at svømme' er et projekt igangsat af Dansk Svømmeunion, Danmarks Idrætsforbund og TrygFonden. Projektet, der blev igangsat i 2015, har til formål at lære alle børn at svømme 200 meter og generelt at skabe flere og bedre svømmere.

 

Fakta om danskernes svømmefærdigheder


 • Næsten alle (95 %) i den voksne danske befolkning mener, at det er vigtigt at kunne svømme. Har de børn, finder de det meget vigtigt, at deres børn lærer at svømme.
 • Den nordiske definition på svømmeduelighed er at kunne svømme mindst 200 meter uden hjælpemidler.
 • 87% af befolkningen mener selv, at de kan svømme. 
 • 52% af befolkningen er svømmeduelig (kan svømme 200 meter).
 • Svømmeduelighed går ofte i arv.
   

De fem baderåd

Forebyg ulykker ved at følge de 5 baderåd, udviklet af TrygFonden og Dansk Svømmeunion

 1. Lær at svømme
 2. Gå aldrig alene i vandet
 3. Læs vinden og vandet
 4. Lær stranden at kende
 5. Slip ikke børnene af syne
Lær baderådene at kende