Sådan redder du dig selv

Hvis du kommer i problemer i vand, er det vigtigt, du ved, hvordan du skal reagere. Her kan du se en række øvelser, der ruster dig til at redde dig selv.

Det første skridt til, at du kan blive kompetent og fortrolig med vand, er, at du lærer at redde dig selv. Her får du fire råd til, hvordan du redder dig selv, hvis uheldet er ude ved vand. Derudover kan du nederst finde instruktionsfilm til at øve dig i at redde dig selv. 

1. Find balancen i vandet

Hvis du har gode balancefærdigheder, kan du styre og kontrollere din krops placering i vandet. Du kan vende dig fra at ligge på maven til ryggen, rejse dig op i vandet, stoppe en uønsket bevægelse eller flyde i vandoverfladen.

2. Svøm og bevæg dig

Når du svømmer, sætter du kroppen i bevægelse og forhindrer, at du synker til bunds. Derfor er det vigtigt, at alle børn lærer at svømme, så de kan redde sig selv og andre.

3. Bevidst vejrtrækning skaber ro

Når du er i vand, er det er godt at have en rolig og kontrolleret vejrtrækning. I en akut situation, hvor du skal redde dig selv, vil din vejrtrækning ofte blive udfordret. Forsøg at trække vejret roligt og dybt i stedet for hurtigt og overfladisk.

4. Kom sikkert op af vandet

Det kan være svært at komme op af vandet på både- og havnemoler, men det er vigtigt at kunne og derfor vigtigt at træne.

Kig efter en stige, når du kommer ved havne og moler - den kan hjælpe dig meget til at komme op af vandet. Det bedste sted at kravle op i en båd afhænger af bådtypen. En påhængsmotor kan benyttes som trappe, hvis den er slukket.

Film med øvelser

Nedenfor har vi samlet en række instruktionsfilm til sjove øvelser, så du nemt kan øve i at redde sig selv - i trygge rammer, året rundt og i alt slags vejr.

Flyd i vandet på ryggen og på maven.

Fald i vandet fra kanten og kom op igen.

Svøm med hovedet over vand, så du kan orientere dig.

Træd vande med arme og ben.

Tag redningsvest på i vandet.

Du kan redde liv

Spot image

Livreddertårn i svømmehallen

Et særligt livreddertårn fra TrygFonden fyldt med ægte livredderudstyr og sjove øvelser flytter nu ind i svømmehallen.

Find svømmehal med livreddertårn