Hvis du skal redde en person op fra vandet, mens du selv befinder dig på land, er der en række retningslinjer, du bør følge.

Først og fremmest er det vigtigt, at du altid tænker på din egen sikkerhed, så du ikke selv kommer til skade eller i vanskeligheder. Og så handler det også om, at du bibeholder roen.

Tal beroligende og diriger den nødstedte

Det er en god idé at tale beroligende til en nødstedt, hvis han er ved bevidsthed og tæt på land. Hvis han har en vis svømme- og flydeevne, kan du i nogle tilfælde give ham råd eller få ham til at svømme hen til dig ved blot at kommunikere beroligende med ord, øjenkontakt og kropssprog. 

Ræk en gren, parasol el. lign. 

  1. Du kan redde nødstedte, der er tæt på land, ved at række dem noget langt. Men kun hvis de er ved bevidsthed og har evne til at tage fat i den ting, du rækker ud.
  2. Find en genstand, der kan rækkes ud, fx en gren, trøje, parasol, bådshage, åre, pagaj el.lign.
  3. Placer dig med et godt fodfæste, læg dig ned eller hold fast i noget på land.
  4. Ræk din genstand til den nødstedte og instruér ham i at holde fast i den.
  5. Træk personen ind.
  6. Giv slip på det, du rækker ud, hvis du selv er i fare for at blive trukket i vandet. Prøv så igen eller forsøg at redde personen på anden vis.

Kast en redningskrans, dunk el. lign. 

Hvis en person er for langt væk til, at du kan række noget til ham, kan du kaste noget til vedkommende i stedet.

Du kan kaste forskellige genstande, som kan flyde og/eller trække den nødstedte ind. Men den nødstedte skal være ved bevidsthed og i stand til at holde fast i det, du kaster.

Kast med redningsgenstande kan redde personer, der falder i vandet fra moler, både eller ved stejle strande, hvor det hurtigt bliver dybt. Hvis du kaster en redningskrans, og den har en line, skal du holde kransens line i din ene hånd, mens du holder kransen i den anden. Sving kransen frem og tilbage, så du forbedrer kastet. Pas på du ikke rammer den nødstedte i hovedet, men forsøg at kaste kransen, så den rammer lige foran ham.

Red en redningskrans

Ser du en redningskrans, hvor linen er rullet ud, kan du hjælpe med at gøre kransen klar til at redde liv igen.

Træn og lær livredning i svømmehallen

Sådan tackler du et revlehul

De såkaldte revlehuller er skyld i mange drukneulykker, fordi selv stærke svømmere går i panik eller drukner af udmattelse. Men hvis du lærer visse kendetegn og forholdsregler, kan du undgå, at det bliver farligt.

Bliv klogere på revlehuller