Søg

Lær at redde andre

I et land omgivet af vand er det en vigtig færdighed at kunne hjælpe med at redde andre, hvis de kommer i vanskeligheder på stranden, ved havnen eller i svømmehallen. Udforsk siden, og find gode råd og øvelser til at lære at redde andre.

10 øvelser til at lære at redde andre

10 øvelser til at lære at redde andre
Her finder du 10 videoer med øvelser til at træne livredning. Klik på næste for at se øvelserne. God fornøjelse!

Red dukken ved hjælp af vandtræning og brystbenspark

Red dukken fra bunden af bassinet

Red en person ved hjælp af redningskrans

Øv dig i at svømme med en redningskrans

Øv dig i at svømme med redningstorpedoen

Svøm ud med redningstorpedoen, og red en ven

Kast redningsvesten til en ven i vandet

Øv dig i at padle på boardet

Fald i vandet fra boardet, og kom op igen

Dyk ned på bunden, og saml noget op

Sådan redder du andre, hvis du står på land

Hvis du skal redde en person fra vandet, mens du er på land, er der en række vigtige retningslinjer, du bør følge. Tænk altid først på din egen sikkerhed, så du ikke selv kommer i fare, og husk at bevare roen. Se videoen for at lære, hvordan du kaster en redningskrans, hvis du skal redde andre, når du står på land.

Gode råd til at redde andre, hvis du står på land

Tal beroligende, og diriger personen i nød

Er personen ved bevidsthed og tæt på land, er det en god idé at tale beroligende. Hvis personen kan svømme og holde sig flydende, kan du i nogle tilfælde bruge beroligende ord og instruktioner, øjenkontakt og kropssprog til at guide i sikkerhed.

Ræk en genstand til personen i nød

Du kan redde personer, der er tæt på land, ved at række dem noget langt. Men kun hvis de er ved bevidsthed og kan tage fat i den ting, du rækker ud.

  1. Find en genstand, du kan række ud, fx en gren, trøje, parasol, åre, pagaj eller lignende.
  2. Placer dig med et godt fodfæste, læg dig ned, eller hold fast i noget på land.
  3. Ræk din genstand til personen i nød, og instruér ham i at holde fast i den.
  4. Træk personen ind.
  5. Giv slip på det, du rækker ud, hvis du selv er i fare for at blive trukket i vandet. Prøv så igen, eller forsøg at redde på anden vis.

Kast en redningskrans eller anden genstand

Hvis en person er for langt væk til, at du kan række noget til dem, kan du i stedet kaste noget, der kan flyde og hjælpe dem ind til land. Det er vigtigt, at personen er ved bevidsthed og kan holde fast i det, du kaster.

Kast med redningsgenstande kan være effektive for at redde folk, der er faldet i vandet fra moler, både eller stejle strande, hvor vandet hurtigt bliver dybt.

Når du kaster en redningskrans med en line, skal du holde fast i linen med den ene hånd og kransen med den anden. Sving kransen frem og tilbage for at forbedre kastet. Pas på ikke at ramme personen i hovedet, men forsøg at få kransen til at lande lige foran, så det er nemt at få fat i den.

Red en redningskrans

Ser du en redningskrans, hvor linen er rullet ud, kan du hjælpe med at gøre kransen klar til at redde liv igen. Rul linen ind igen, så den er klar til brug næste gang.
Livreddere i båd

Sådan redder du andre, hvis du befinder dig i vand

Når du forsøger at redde liv ved vand, skal du først tænke på dine egne evner og den situation, som personen i nød befinder sig i. Er vedkommende bevidstløs eller panisk? Er der langt derud? Er vandet dybt, med bølger eller strøm?

Hvis du selv er i vandet og forsøger at redde nogen, er du i større fare, end hvis du redder fra land. Start altid med at kontakte andre på land, så de kan ringe 1-1-2 eller hente hjælpemidler.

 

Gode råd til at redde andre, hvis du selv er i vandet

Sejl til en person i nød

Hvis du benytter en båd eller lignende til at nå en person i nød, skal du vide, hvordan du håndterer fartøjet under de givne vandforhold. Ellers skal du vælge et andet fartøj eller en anden redningsmetode.

Hvis du har et surfbræt eller lignende, kan du padle ud på det. Brug crawl-armtag til at padle ud og placer personen du er ved at redde forrest eller på tværs af brættet.

Svøm til en person i nød

Du kan redde andre, der er for langt væk til at tale eller trække i land, ved at svømme ud til dem. De skal være ved bevidsthed og kunne hjælpe til at redde sig selv med en genstand, der kan flyde. Sørg defor for at tage en genstand, der kan flyde med, når du svømmer ud.

Du skal have gode svømmefærdigheder og altid vurdere vandforholdene, inden du svømmer ud. Bed også andre om at slå alarm på 1-1-2, inden du svømmer ud.

Svøm ud med strømmen, tal beroligende, og giv personen i nød den flydende genstand, som skal bruges til at svømme ind. Svøm derefter mod land sammen.

Bjærg en person i nød

At bjærge en person i nød er den redningsform, der indebærer størst fare for dig, og den kræver gode vandfærdigheder. Hvis en person er bevidstløs, kan du bjærge ved at holde om personen. Hvis en person er i panik, kan du bjærge ved at bruge en flydende genstand - fx en redningskrans.

At bjærge ved at holde om personen er bedst egnet til redning af bevidstløse. Metoden kan også benyttes til personer i nød, som er rolige og samarbejdsvillige. Det er nødvendigt at bjærge ved at holde om personen, hvis du ikke medbringer noget, der kan flyde.

Er personen bevidstløs, bør du holde, sådan at du sikrer frie luftveje. Det vil altid kræve, at mund og næse holdes over vandoverfladen, at kæben er løftet, og at hovedet er bøjet let bagover.

At bjærge med en flydende genstand foregår ved at svømme en flydende genstand ud til personen i nød. Så kan du bjærge ved at holde fast i den flydende genstand i stedet for i personen. En redningskrans er god til at bjærge på denne måde.

Du kan også benytte metoden til personer, som er bevidstløse. Det kræver bare, at de er fastspændt i hjælpemidlet. Er det ikke muligt, skal du bjærge ved at holde om personen.

Hjælpemidler og påklædning

Hvis det er muligt, bør du benytte svømmefødder, redningsvest eller redningskrans, når du redder ved at svømme eller bjærge. Det kan nemlig hjælpe dig og personen i nød til at flyde og komme frem. En våddragt giver også opdrift og beskyttelse mod kulde. Især i koldt vand skal du prioritere hjælpemidler, der kan beskytte dig mod kulden.

Du skal være opmærksom på, at din påklædning både kan hjælpe og hæmme din indsats. Almindelig beklædning giver en større beskyttelse mod kulde end bar hud, men til gengæld vil tøjet hæmme din bevægelse og kan mindske opdrift. Tag derfor overflødigt tøj af, hvis vejret tillader det.

Livreddere med rescueboards i vandet

Sådan redder du dig selv

Det er vigtigt at lære at redde dig selv, hvis du skal kunne redde andre. Se gode råd og praktiske øvelser, der ruster dig til at redde dig selv, når du befinder dig i vand.