Sommervejr giver travlhed på strandene

Projektansvarlig

Projektansvarlig

Programchef René Højer er ansvarlig for projektet i TrygFonden.

René Højer 45 26 08 08

Efter en kølig og våd juli måned kom det gode vejr endelig i weekenden, og det gav travlhed for livredderne på strandene. I den kommende uge lover metrologerne fortsat varmt og solrigt vejr, og det kan trække mange både børn og voksne til de danske strande. Livredderne opfordrer derfor til, at man vælger en strand med livreddere, og at man bader mellem de rød-gule livredderflag, som markerer livreddernes primære zone.

Endelig kom sommervejret til de danske strande, og det kunne mærkes hos livredderne, som efter en stille sæson fik travlt på strandene i weekenden. Travlheden forventes at fortsætte ind i den kommende uge, hvor vejrudsigten lover sol og sommer.

Vi anbefaler, at man vælger en strand med livreddere og bader mellem de rød-gule livredderflag.
"Med den lovende vejrudsigt forventer vi, at mange danskere vil tage en tur på stranden. Vi anbefaler, at man vælger en strand med livreddere og bader mellem de rød-gule livredderflag. Det er her livredderne konstant har øjnene på vandet og hurtigt kan spotte, hvis en badegæst kommer i problemer. En nødstedt badegæst kan ikke altid selv signalere, at han eller hun er i problemer, og derfor vil andre badegæster ikke nødvendigvis opdage, at personen er i fare. Du får derfor den største sikkerhed ved at bade der, hvor livredderne holder et skarpt øje," siger René Højer, programchef i TrygFonden. 

Fortsat risiko for revlehuller 

I sidste uge advarede livredderne mod revlehuller og badning ved høfder, moler og bølgebrydere langs de danske kyster. Alligevel har der været flere hændelser rundt omkring i landet bl.a. på Tversted Strand, hvor en ældre mand i fredags blev fanget i et revlehul og måtte reddes i land af livredderne. Så det er bestemt stadig en advarsel, der er gældende, fortæller René Højer, programchef i TrygFonden. 

Der er fortsat risiko for revlehuller, og vi opfordrer derfor til, at man er særligt opmærksom på de lokale forhold.

"Der er fortsat risiko for revlehuller, og vi opfordrer derfor til, at man er særligt opmærksom på de lokale forhold. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt der er revlehuller på stranden, eller hvordan du skal tackle et revlehul, så kan du altid gå hen til livredderne og spørge dem til råds og når du bader mellem livredderflagene, så bader du i et område, hvor livredderne har sikret sig, at badeforholdene er forsvarlige," siger René Højer. 

Ved badning på en strand uden livreddere bør man være særligt opmærksom på at følge de fem baderåd.

En sejlivet og livsfarlig bademyte 

Livredderne møder hver dag på strandene en række myter, som de gerne vil have aflivet. Særligt én myte kan være livsfarlig, understreger Lasse Serup Jensby, driftschef i TrygFonden Kystlivredning. 

"På strandene møder vi ofte forældre, der fortæller deres børn, at de trygt kan gå i vandet til navlen. Men det kan være et livsfarligt råd, hvis forholdene ikke er til det. Små børn kan nemt blive væltet omkuld af bølger, hvis de står i vand til navlen, og ved stærk strøm kan både børn og voksne komme i alvorlige problemer, hvis de går ud til navlen. Vi opfordrer derfor altid til, at man lærer at svømme, bader efter forholdene og aldrig går i vandet alene. Det er heller ikke nok for forældrene at holde øje med børnene fra stranden. De skal gå med børnene i vandet. Det er både det sikreste og det hyggeligste," siger Lasse Serup Jensby.  

Aktionstal for uge 31

I uge 31 (27. juli – 2. august) gennemførte livredderne 9.902 indsatser, hvoraf de tre var aktioner, hvor det vurderes, at personer var i livsfare. Derudover var der 201 almindelige førstehjælpsaktioner, 748 forebyggende aktioner og 8.950 oplysende indsatser.

De tre røde aktioner:

Hvidbjerg Strand den 1. august: Livredderne tilkaldes som hjerteløbere til et hjertestop i en privat bolig. 

Tversted Strand den 31. juli: Livredderne alarmeres af en badegæst, da en ældre mand er i problemer ca. 30 meter fra livreddernes primære zone. Én af livredderne padler ud til manden på et board, og det viser sig, at manden er blevet fanget i et revlehul. Manden er afkræftet, og livredderen får ham op på boardet. Endnu en livredder kommer ud, og sammen får de manden tilbage til land. Han har slugt en del vand, og en ambulance tilkaldes. Manden er i god behold. 

Tversted Strand
den 30. juli: Livredderne tilkaldes som hjerteløbere til et hjertestop i en privat bolig.
 

De fem baderåd

Forebyg ulykker ved at følge de 5 baderåd, udviklet af TrygFonden og Dansk Svømmeunion

  1. Lær at svømme
  2. Gå aldrig alene i vandet
  3. Læs vinden og vandet
  4. Lær stranden at kende
  5. Slip ikke børnene af syne
Lær baderådene at kende