Ekspert om badning efter coronanedlukningen: Hop bare i vandet


Ifølge eksperter er der intet, der tyder på, at coronavirus smitter gennem badevand. Derfor kan bade-glade danskere sagtens hoppe i vandet, så længe de følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger om afstand og hygiejne og i øvrigt husker de fem baderåd.

Sommeren er over os, og vi har allerede haft de første varme solskinsdage, der traditionelt får mange til at søge mod strand og vand. Men risikoen for coronasmitte har i de seneste måneder sat dagsordenen for danskernes ageren, og alle landets svømmehaller er først netop blevet genåbnet, så mange har sikkert spekuleret over – og er bekymrede for – smitterisikoen ved badning.

"Det står klart, at langt de fleste af os skal bruge sommeren i det danske sommerland, og derfor har vores livreddere gjort deres yderste for at være klar til en god badesæson. Og heldigvis er der intet, der tyder på, at lige netop badning medfører en forøget smitterisiko i forhold til coronasmitte. Det synes vi er vigtigt at informere om allerede nu, inden badesæsonen for alvor går i gang," siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Det er højst usandsynligt, at man kan blive smittet gennem vandet

Sundhedsmyndighedernes anbefalinger om forebyggelse af smitte gælder fortsat, men ifølge en af landets førende virologer Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, er der ingen grund til bekymring for coronasmitte ved badning.

"Coronavirussen vil blive fortyndet, hvis man bader i havet eller søer, så det er højst usandsynligt, at man kan blive smittet gennem vandet, og sollyset vil ligeledes medvirke til at inaktivere virus på overflader. Jeg vil derfor mene, at hvis man i øvrigt følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger sagtens kan sætte kursen mod en badestrand og hoppe i vandet uden forøget risiko for coronasmitte," siger Allan Randrup Thomsen.

Tårnene åbner snart på strande over hele landet

TrygFondens livreddertårne i Københavns Havn og på Aarhus Ø åbnede mandag den 8. juni, mens de øvrige 34 livreddertårne rundt omkring i landet åbner fredag den 26. juni. TrygFondens kystlivreddere har ligesom de fleste andre haft en anderledes optakt til badesæsonen 2020, men de er klar og glæder sig til at tage imod badegæsterne ved de i alt 37 livreddertårne.

"Vi glæder os utrolig meget til at møde alle de badeglade børn og voksne på de strande og havnebade, hvor vi er til stede her til sommer. Vores livreddere står klar til at passe på dem alle og opfordrer som altid til, at man på strandene bader mellem flagene. Ligeledes vil vores livreddere opfordre til, at man efter endt badetur spreder sig lidt ud på stranden eller det bagvedliggende område, så alle badegæster kan få en god og tryg tur til vandet uden bekymringer for smittefare," siger Anders Myrhøj, kystlivredningschef i TrygFonden Kystlivredning.

TrygFonden Kystlivredning opfordrer alle badegæster til at holde sig løbende orienteret om myndighedernes anbefalinger i forhold til forebyggelse af coronasmitte; at respektere de regler og anbefalinger, der måtte være; samt at lytte til de opfordringer, som kystlivredderne måtte komme med i forhold til badesikkerhed og det at skabe en god og tryg oplevelse for alle ved vandet.

 

 

Find livreddere på kortet

Skal du have sand mellem tæerne i løbet af sommeren? Så er det en god idé at vælge en strand med livreddere. Se på kortet, hvor livredderne holder øje. Du kan også se tårnenes åbningstider og strandenes redningsnumre.

Se kortet