Pas på revlehuller og lad badedyr og gummibåde blive på land

Det er altid vigtigt at læse vinden og vejret, inden man hopper i vandet. Både ved fralands- og pålandsvind er det godt at tage sine forholdsregler.

Ved fralandsvind er der meget små bølger på vandet, men strømmen kan alligevel være stærk.

På en luftmadras kan du meget stærkt drive væk fra kysten, hvis du bliver taget af vinden

"Der er et par forholdsregler, der er gode at kende, når man bader i fralandsvind. Først og fremmest skal man lade være med at tage badedyr, luftmadrasser og andet med i vandet. På fx en luftmadras kan du meget stærkt drive væk fra kysten, hvis du bliver taget af vinden. Det overrasker mange badegæster hvert eneste år, som livredderne må hente tilbage på land. Driver dit badedyr fra dig, så undlad at svømme efter det, for selvom vandet umiddelbart ser roligt ud, kan det være meget vanskeligt og kræve mange kræfter at svømme tilbage til land igen," siger Michael Iwersen, uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning.

Pas på revlehuller og undlad at bade ved moler i pålandsvind

Ved pålandsvind kan revlehuller skabe farlige situationer, fordi man kan blive ført væk fra kysten og gå i panik. Derfor er det en god idé at sætte sig ind i, hvordan man redder sig ud af et revlehul.

"Pålandsvind giver store bølger, som er sjove at kaste sig i, men der er virkelig meget kraft på bølgerne, og derfor er der fare for at blive væltet omkuld. Bølgerne giver stærk strøm og danner revlehuller, hvor der kan være stærk strøm væk fra kysten, som kan trække dig med ud. Sker det, er det vigtigt at bevare roen, svømme til siden og tilbage til land med bølgernes hjælp. Hvis man kæmper mod strømmen, bruger man alt for mange kræfter, og så bliver det farligt," siger Michael Iwersen.

Livredderne fraråder også badning tæt ved moler og lignende, når der er stærk pålandsvind. 

"Ved moler og ved høfder og bølgebrydere, der oftest består af store sten, er der risiko for, at du kan blive kastet mod dem, når de kraftige bølger slår ind mod kysten. Du kan slå dig og komme alvorligt til skade, fordi du ikke kan holde fast i noget i vandet og på den måde undgå at blive taget af bølgernes kraft. Langs med moler, høfder og bølgebrydere vil der ofte være udadgående strøm, da alt det vand, der er skyllet ind til kysten af bølgerne, strømmer ud igen. Bad i stedet langs stranden, hvor der ikke er moler, høfder eller andet, som rækker ud i vandet," siger Michael Iwersen.

Vælg en strand med et livreddertårn

TrygFonden Kystlivredning opfordrer badegæsterne til at bade på strande, hvor der er livreddere til stede, der kan træde til, hvis man kommer i problemer i vandet.

"Livredderne er en ekstra tryghed på strandene. De har hele tiden øjnene på badegæsterne i vandet og er klar til at reagere, hvis der er brug for det. De kan også fortælle, hvad man skal være særligt opmærksom på ved den enkelte strand. Så er du i tvivl om vindretningen eller andet, kan du altid spørge livredderne til råds, inden du går i vandet," siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Find livreddere på kortet

Skal du have sand mellem tæerne i løbet af sommeren? Så er det en god idé at vælge en strand med livreddere. Se på kortet, hvor livredderne holder øje. Du kan også se tårnenes åbningstider og strandenes redningsnumre.

Se kortet