Sommerferien er slut: Livredderne pakker sammen efter en god sæson

Livredderne fra TrygFonden Kystlivredning har lukket livreddertårnene ned for sidste gang i år efter en god sæson med masser af besøgende på de danske strande.

Skolernes sommerferie er slut, og mange er igen begyndt på arbejde. Det gav livredderne en rolig uge at slutte sæsonen 2019 af med.

"Generelt har det været en rigtig god sæson med mange solskinsdage og gæster på strandene. Den sidste halvanden uge har dog været stille og rolig, og vi har tydeligt kunne mærke, at hverdagen med skole og arbejde er vendt tilbage for de fleste. Der har været færre besøgende på strandene, og de har været der i kortere tid," siger Michael Iwersen, uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning.

TrygFondens kystlivreddere har, siden skolernes sommerferie begyndte fredag den 28. juni, holdt øje med store og små, der har nydt sommeren ved de danske strande og havnebade. Nu er de rød-hvide livreddertårne lukket ned for sidste gang i år, og antallet af indsatser i sæsonen er gjort op.

Sommeren i år kan bedst beskrives som en helt almindelig god dansk sommer

De foreløbige tal viser, at livredderne i løbet af sommeren har gennemført 58.580 indsatser, hvoraf personer vurderes at have været i livsfare i 12 af tilfældene. Til sammenligning havde livredderne 88.355 indsatser sidste år, hvoraf 52 var såkaldte røde aktioner, hvor en eller flere personer var i livsfare. 2018 var dog også en historisk varm sommer med rekordmange badegæster på strandene. Året før, i 2017, som kun bød på meget få gode badedage, gennemførte livredderne 51.763 indsatser, hvoraf 13 var aktioner, hvor personer var i livsfare.

"Sommeren i år kan bedst beskrives som en helt almindelig god dansk sommer. Der har været kølige dage, men heldigvis også masser af dejlige sommerdage, hvor folk har valgt at tage en tur til vandet. Vores livreddere melder også om en god sæson med livlig aktivitet i forhold til især badende, men i stigende grad også folk på Stand Up Paddle-boards, kite- og windsurfere, kajakroere og andre aktiviteter på vandet. Det er vi glade for, da vi jo netop arbejder for at skabe glæde ved vand i trygge rammer," siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Følg baderådene hele året

Selvom sommerferien for de fleste er slut, er der stadig dejlige solskinsdage og lune vandtemperaturer, hvilket mange vil finde tiltrækkende for aktiviteter i og på vandet. Her opfordrer TrygFonden Kystlivredning alle til at følge de fem baderåd:

"Skulle man få lyst til en svømmetur eller en tur på havet i den kommende tid, opfordrer vi til, at man passer godt på og ikke tager ud alene. Man kan blive væltet omkuld af en bølge, få et ildebefindende eller få problemer med at komme ind til land i tilfælde af vind. Alle kan ende i en farlig situation – også rutinerede svømmere og erfarne udøvere af vandaktiviteter – så det er en god ide altid at følge de fem baderåd. Hele året rundt. Og nyd så endelig de mange muligheder, der er for at få gode oplevelser i og ved vandet," siger Michael Iwersen.

TrygFonden Kystlivredning åbnede sine 36 livreddertårne rundt om i hele Danmark fredag den 28. juni – samme dag som landets skoler fik sommerferie. Frem til og med onsdag den 21. august, hvor tårnene på de danske strande igen blev lukket ned, har livredderne gennemført i alt 58.580 indsatser:

  • 12 aktioner, hvor det vurderes, at en eller flere personer har været i livsfare
  • 2.247 almindelige førstehjælpsaktioner som fx snitsår, skader efter møde med brandmænd, bistik, forstuvninger og dehydrering
  • 3.460 forebyggende aktioner, hvor livredderne har været ude i vandet for fx at advare folk mod at tage en luftmadras med i vandet ved fralandsvind eller at få dem til at svømme tættere på land
  • 52.861 oplysende indsatser, hvor livredderne har været i kontakt med badegæster om de lokale forhold på stranden, de fem baderåd, og hvad man skal være opmærksom på i vandet.

De fem baderåd

Forebyg ulykker ved at følge de 5 baderåd, udviklet af TrygFonden og Dansk Svømmeunion

  1. Lær at svømme
  2. Gå aldrig alene i vandet
  3. Læs vinden og vandet
  4. Lær stranden at kende
  5. Slip ikke børnene af syne
Lær baderådene at kende