En opfordring fra livredderne: Gå aldrig alene i vandet

Selvom den seneste uges vejr ikke har været oplagt strandvejr, er der stadig mange, som tager en dukkert ved strandene. TrygFonden Kystlivredning råder til, at man aldrig bader alene, da der ikke er nogen, der kan træde til med hjælp, hvis man kommer i vanskeligheder i vandet.

Nogle mennesker foretrækker at bade på strande med mange mennesker, mens andre nyder roen ved en badetur alene på et øde sted. Hører du til den sidste gruppe, løber du en unødig risiko, lyder det fra TrygFonden Kystlivredning.

"Selvom du er frisk, rask og en habil svømmer, kan du alligevel godt blive overrasket af en bølge eller få et ildebefindende. Er du alene, er der ingen til at opdage, at du er i problemer og i værste fald er ved at drukne. Der er ingen til at træde til eller tilkalde hjælp," siger Lasse Serup Jensby, driftsleder i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:

"Gå altid mindst to personer i vandet sammen, og er der ikke nogen, som du kan bade med, så vælg en strand, hvor der er livreddere, eller få en person til at gå med dig ned på stranden for at holde øje fra land."

Lav en aftale med en træningsmakker

Det er højsæson for åbent vand-træning blandt motions- og konkurrencesvømmere, som ofte tager nogle lange træningspas i vandet.

"Åbent vand-svømmerne svømmer som regel lidt længere væk fra kysten end badegæsterne på strandene, og hvis de kommer i problemer, er de svære at opdage. Derfor er badehætter og havtasker i pangfarver godt udstyr at have med sig, så man er mere synlig fra land. Havtasken kan også bruges til opdrift, hvis man kommer i problemer," siger Lasse Serup, der råder til, at man også allierer sig med en træningsmakker, så man kan holde øje med hinanden.

Baderåd nr. 2: Gå aldrig alene i vandet

Man kan nemt komme til at undervurdere risikoen, hvis man har badet alene mange gange og tænker, at det ikke sker for mig. Bl.a. derfor er det så vigtigt at blive ved med at synliggøre de fem baderåd, lyder det fra TrygFonden.

Vi oplever desværre hver sommer, at badegæster kommer i alvorlige vanskeligheder

"Vi oplever desværre hver sommer, at badegæster kommer i alvorlige vanskeligheder, og at livredderne eller andre personer i nærheden må træde til. Hvis der ikke var hjælp i nærheden, kunne de situationer have været endt rigtig galt. Derfor kan baderådet om aldrig at gå i vandet alene ikke gentages ofte nok," siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Aktionstal for uge 26 og 27 – én rød aktion på Bellevue Strandpark

I uge 26 og 27 (28. juni til 7. juli) gennemførte livredderne 8.518 indsatser, hvoraf det i ét tilfælde vurderes, at personer var i livsfare. Derudover var der 205 almindelige førstehjælpsaktioner, 662 forebyggende aktioner og 8.324 oplysende aktioner.

Bellevue den 1. juli

Tre piger på 13 og 14 år tager ud på Stand Up Paddle board (SUP) i fralandsvind. Mens de gør klar på stranden, går livredderne hen til dem og fraråder, at de går i vandet med SUP’erne pga. vinden. Pigerne vælger at tage på vandet alligevel. To af pigerne tager ud på samme SUP og driver hurtigt langt ud. De forsøger at komme ind ved, at den ene lægger sig på maven og bruger benene, mens den anden bruger pagajen. De driver længere og længere ud, mens de kæmper for at komme ind og er til sidst cirka 400 meter ude. På et tidspunkt sætter de sig ned på SUP'en, og livredderne sejler ud til dem. De er meget trætte og udmattede, og de vil gerne med ind.