Livreddertårnene åbner

Den 23. juni tager kystlivredderne fra TrygFonden Kystlivredning hul på endnu en badesæson ved 35 livreddertårne i Danmark. Livredderne bemander tårnene hver dag fra kl. 11-19 frem til den 16. august.

Når sommerferien begynder, trækker kystlivredderne fra TrygFonden Kystlivredning som vanligt i de rød-gule uniformer for at sørge for badegæsternes sikkerhed på 35 strande og havnebade i hele landet. De er trænede til at klare alt fra alvorlige redningsaktioner til at oplyse badegæsterne om strøm, revlehuller og andre forhold, som det er godt at kende til, før man går i vandet.

Forebyggelse er en vigtig del af livredderjobbet

Man ved aldrig helt, hvordan sommervejret arter sig i Danmark, så livredderne er forberedt på både hektiske solskinsdage og mindre travle gråvejrsdage.

 

Det sikreste er at bade steder, som er overvåget af livreddere

 

”Vejret spiller naturligvis en rolle for travlheden på strandene, og ofte bruger livredderne tiden imellem de rigtig gode badedage til at træne deres færdigheder og snakke med folk på stranden. Den forebyggende snak er en lige så vigtig del af jobbet, som at træde til når der opstår alvorlige situationer i vandet,” siger René Højer, programchef, TrygFonden.

Livredderne oplever generelt, at badegæsterne opfører sig fornuftigt på strandene, men hvert år opstår der farlige situationer, hvor livredderne må i aktion. Sidste år gennemførte livredderne knap 50.000 indsatser, hvoraf de 16 vurderes til at involvere personer i livsfare. De resterende indsatser er primært forebyggende. Her råder livredderne eksempelvis folk til at lade badedyr blive på land i fralandsvind, eller de kontakter badende, der er for langt fra kysten, og beder dem komme tætte på land.

Vælg en strand med livreddere

Livreddere giver en ekstra tryghed, og derfor anbefaler TrygFonden Kystlivredning, at man altid vælger en strand, der er bemandet med livreddere.

Se på vores kort, hvilke strande, der er bemandet med livreddere i Danmark.

”Der er mange smukke badestrande i Danmark, og nogle foretrækker øde steder, hvor man har stranden for sig selv. Men hvis man pludselig kommer i problemer i vandet, er der ingen til at hjælpe dig. Selvom man er en habil svømmer, kan man blive dårlig, eller strømmen kan overraske, så det sikreste er at bade steder, som er overvåget af livreddere, siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat,” TrygFonden Kystlivredning.

På strandene med livreddere fra TrygFonden Kystlivredning er området, hvor livredderne holder særligt øje, markeret med to rød-gule flag i strandkanten.

LivredderPatruljen

I løbet af sæsonen kommer LivredderPatruljen også rundt i hele landet og besøger omkring 50 strande, så der er god mulighed for at møde dem, hvis man holder ferie i Danmark. LivredderPatruljen har i 20 år tuneret rundt til de danske strande hver sommer for at lære strandgæsterne om badesikkerhed.

”LivredderPatruljen involverer både børn og voksne i lærerige aktiviteter, der alle handler om gode vaner på stranden. Børnene kan prøve kræfter med livreddernes udstyr og komme i et par timers praktik som livreddere, og de kan tage Livreddertesten sammen med deres forældre. Vores erfaring er, at det er en god måde at få børn og voksne til at tale om badesikkerhed, og derfor er det en fast del af vores indsats om sommeren for at forebygge ulykker ved vandet,” fortæller René Højer, programchef for sikkerhed i TrygFonden.

LivredderPatruljen er en del af TrygFonden Kystlivredning, der har ca. 200 specialuddannede kystlivreddere, som passer på badegæsterne på 35 strande og havnebade i Danmark.

Du kan se hvornår LivredderPatruljen kommer til en strand nær dig i patruljeplanerne.