2017 er den dårligste badesæson i mands minde

Onsdag lukkede TrygFonden Kystlivredning de rød-hvide livreddertårne på strandene i hele landet. Det blev en sæson med meget få gode badedage, hvilket betød færre badegæster, men heldigvis også færre alvorlige redningsaktioner end i de foregående år. Livredderne har derfor brugt en hel del tid på at oplyse folk på stranden om badesikkerhed.

Livredderne har bemandet livreddertårnene i de seneste otte uger, og onsdag pakkede de grejet sammen for sidste gang i år efter en stille sæson.

"Vores foreløbige tal viser, at livredderne i løbet af sommeren har gennemført i alt 46.997 indsatser, og vurderingen er, at personer har være i livsfare i de 12 af tilfældene," siger René Højer, programchef med ansvar for bade- og vandsikkerhed i TrygFonden, og fortsætter:

"Vejret og vandtemperaturen spiller naturligvis en væsentlig rolle for folks lyst til at tage på stranden, og i år har det bare været surt sommervejr meget af tiden. På den positive side er 11 livreddende aktioner rekord lavt for en sæson, men antallet er naturligvis også et udtryk for, at der har været langt færre badende, end når vi har en god sommer." 

Når der er færre mennesker på stranden, er der tid til, at livredderne selv tager en tur i vandet, så de holder livredderfærdighederne ved lige.

Livredderne har brugt de mange stille dage til at træne deres færdigheder og på at tale med folk på stranden om badesikkerhed

"I år har livredderne brugt de mange stille dage til at træne deres færdigheder og på at tale med folk på stranden om badesikkerhed. Det er en vigtig del af livredderjobbet, da det er med til at øge badesikkerheden på den lange bane. I år har de nok også brugt deres vindjakker mere, end de plejer, og det er ingen hemmelighed, at jobbet er sjovere, når strandene er fulde af badegæster," siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

Gå ikke i vandet alene

Hvis man stadig har lyst til at bade i de kommende uger, opfordrer TrygFonden Kystlivredning til, at man passer ekstra på, nu hvor livredderne ikke længere er der til at holde øje.

Ved havnebadene ved Fisketorvet, Sluseholmen og Islands Brygge i København er livredderne på plads frem til den 30. september.

I den forløbne uge måtte livredderne træde til i to alvorlige situationer. En ung kvinde blev fundet bevidstløs i vandet ved Balka Strand, og en pige måtte reddes op af det store børnebassin i havnebadet ved Islands Brygge, da hun ikke kunne holde sig oven vande. 

"De to alvorlige situationer skete formentlig på grund af dårlige svømmeevner, men i begge tilfælde fik de hurtig hjælp, fordi der var personer i nærheden. Man skal derfor aldrig gå alene i vandet, og slet ikke, når der ikke længere er livreddere til at holde øje. Man kan blive væltet omkuld af en bølge eller få et ildebefindende, og så er der ingen til at hjælpe. Selv dygtige svømmere kan pludselig ende i en farlig situation, så det er en god idé at følge de fem baderåd," siger Anders Myrhøj.

En far og søn måtte også reddes i land ved Hvidbjerg Strand ved Blåvand i den forløbende uge, da de var fanget på en revle omkring fire km nord for livreddertårnet ude af stand til at komme tilbage til land ved egen hjælp.

De fem baderåd

Forebyg ulykker ved at følge de 5 baderåd, udviklet af TrygFonden og Dansk Svømmeunion

  1. Lær at svømme
  2. Gå aldrig alene i vandet
  3. Læs vinden og vandet
  4. Lær stranden at kende
  5. Slip ikke børnene af syne
Lær baderådene at kende