Må man bade i tordenvejr?

Projektansvarlig

Projektansvarlig

Programchef René Højer er ansvarlig for projektet i TrygFonden.

René Højer 45 26 08 08

Endelig lover meteorologerne varmere vejr. Men der er også udsigt til regn- og tordenbyger i den kommende uge. Og hvad gør man egentlig, hvis man er på stranden, og det pludselig begynder at lyne og tordne?

Mange har med længsel tjekket den danske vejrudsigt de seneste uger, og endelig ser det ud til, at temperaturerne stiger. Men den kommende uge vil også byde på regn og torden, og det er noget, man som badegæst skal være særligt opmærksom på.

Et lyn, der slår ned i vandet, kan være så kraftigt, at det kan slå en person ihjel, selvom man er 100 meter væk

"Vi håber, at mange vil benytte muligheden for at nyde det gode vejr ved stranden eller det lokale havnebad. Og når det så begynder at tordne, er det tid til at pakke sammen og tage hjem – også selvom uvejret lyder til at være langt væk. Lyn slår ikke oftere ned i vand end på land, men når vandet indeholder salte eller mineraler, bliver det strømledende. Derfor øges risikoen for at blive ramt af et lyn, hvis man opholder sig i vand. Faktisk kan et lyn, der slår ned i vandet, være så kraftigt, at det kan slå en person ihjel, selvom man er 100 meter væk," siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat, TrygFonden Kystlivredning.

Søg indendørs, når det tordner

Når man hører torden i det fjerne, skal man søge tilflugt indendørs og lukke døre og vinduer eller sætte sig ind i en bil med fast tag. Har man ikke mulighed for at komme i ly og stadig befinder sig udendørs, lyder rådet:

"Hvis man er så uheldig at befinde sig udenfor, når det tordner og lyner, gælder det om at gøre sin kropsflade så lille som mulig. Det vil sige, at man skal sætte sig på hug med hovedet mellem benene og vente, til tordenvejret er forbi. Man må ikke søge tilflugt under høje genstande som fx træer. Hvis man befinder sig på en sejlbåd, skal man også sætte sig så langt væk fra masten som muligt fx i kahytten. For lynet slår gerne ned i ting, der rager op i luften," fortæller Anders Myrhøj. 

Bad, hvor der er livreddere – de kan også hjælpe i nødsituationer på land

Når du skal bade, er det altid en god ide at vælge en strand eller et havnebad med livreddere. De holder ikke kun opsyn med alle badegæsterne. De holder også øje med vejret og er altid klar med gode råd og hjælp, hvis du pludselig skulle få behov for det. Og det gælder ikke kun i vandet.

I den seneste uge var der behov for at handle hurtigt, da en ung kvinde på Christiansminde Strand pludselig fik et epileptisk anfald. Kvindens venner hentede hjælp hos livredderne, der udøvede livreddende førstehjælp og fik tilkaldt en ambulance. Kvinden nåede at miste bevidstheden flere gange og få endnu et krampeanfald, inden ambulancefolkene nåede frem og kunne tage over fra livredderne. Livredderne tog sig desuden efterfølgende af den stærkt chokerede vennegruppe.

Aktioner i uge 28

Ovenstående episode på Christiansminde Strand var den eneste livreddende aktion i uge 28. Ellers blev der gennemført 79 førstehjælpsindsatser, 154 forebyggende indsatser og 4.541 oplysende indsatser. Aktionstallene for de enkelte strande og havnebade kan ses nedenfor.

I uge 28 gennemførte TrygFondens kystlivreddere i alt 4.775 indsatser
TrygFonden Kystlivredning har livreddertårne på 36 strande og havnebade i hele landet. Her passer livredderne på badegæsterne hver dag frem til lørdag den 13. august fra kl. 11-19. Havnebadene ved Islands Brygge, Fisketorvet og Sluseholmen i København er åbne indtil den 30. september. Et flag i tårnet fortæller, at livredderne er på vagt, og den primære zone, som livredderne overvåger, er markeret med rød-gule flag i strandkanten.

 

 

Aktionstal for uge 28


Bornholm: 0 livreddende aktioner, 2 førstehjælpsaktioner, 6 forebyggende aktioner, 138 oplysende indsatser

København: 0 livreddende aktioner, 21 førstehjælpsaktioner, 77 forebyggende aktioner, 1.223 oplysende indsatser

Sjælland: 0 livreddende aktioner, 19 førstehjælpsaktioner, 9 forebyggende aktioner, 544 oplysende indsatser

Fyn: 1 livreddende aktion, 4 førstehjælpsaktioner, 5 forebyggende aktioner, 193 oplysende indsatser

Sønderjylland: 0 livreddende aktioner, 6 førstehjælpsaktioner, 21 forebyggende aktioner, 600 oplysende indsatser

Midt- og Vestjylland: 0 livreddende aktioner, 4 førstehjælpsaktioner, 2 forebyggende aktioner, 205 oplysende indsatser

Østjylland: 0 livreddende aktioner, 9 førstehjælpsaktioner, 12 forebyggende aktioner, 568 oplysende indsatser

Nordjylland: 0 livreddende aktioner, 14 førstehjælpsaktioner, 22 forebyggende aktioner, 1.070 oplysende indsatser

De fem baderåd

Forebyg ulykker ved at følge de 5 baderåd, udviklet af TrygFonden og Dansk Svømmeunion

  1. Lær at svømme
  2. Gå aldrig alene i vandet
  3. Læs vinden og vandet
  4. Lær stranden at kende
  5. Slip ikke børnene af syne
Lær baderådene at kende