Kom godt i gang med vinterbadning

Er du en af dem, der drømmer om at springe ud som vinterbader? Her får du nogle gode råd til de første kolde gys.

Hvis du sidder med en vinterbader i maven, så er det bare at tage beslutningen og springe ud i det, fortæller Bo Rathsach, der er en erfaren vinterbader og formand for Snekkersten Badelaug.

”Jeg oplever tit, at mange egentligt gerne vil i gang med vinterbadning, men føler, at de er for sent ude, fordi de ikke har fortsat med at bade lige efter sommeren. Det synes jeg er synd, for hvis man ellers er sund og frisk, kan man begynde at vinterbade, når man vil – også i de koldeste måneder,” siger Bo Rathsach.

Hvis man ellers er sund og frisk, kan man begynde at vinterbade, når man vil – også i de koldeste måneder

Ifølge Bo Rathsach kan man enten samle en gruppe af vinterbadere – gerne også et par erfarne - og starte sammen med dem. Det er også muligt at melde sig ind i en klub.

”Hvis du spørger mig, så har det sine fordele at melde sig ind i en klub. For det første er der nogle garvede vinterbadere, som man kan spørge til råds, og så er der jo også tit en dampende varm sauna, som venter på én efter dyppet,” siger Bo Rathsach.

Om du melder dig ind i en klub eller ej, er det vigtigt at have fokus på sikkerheden, når vinterbader. Få gode råd til at bade sikkert om vinteren her.

Bo Rathsach vinterbader mellem to og fem gange om ugen og har altid et håndklæde med i bilen, så han hurtigt kan tage et dyp efter arbejde.

Man skal vænne sig til det kolde gys

Det er ofte det første dyk, der er det sværeste. Derefter vænner man sig gradvis til kulden, og det bliver nemmere og nemmere at gå i det kolde vand. Det kan Jonas Andersen, der er ny vinterbader, tale med om.

”Når man skal vinterbade for første gang, skal man for alt i verden undgå at stå for længe på badebroen og overveje, om man tør gå i, eller endnu værre begynde at dyppe fødderne lidt i vandet. Så kan man være sikker på, at det bliver en hård omgang. Det gælder bare om at komme hurtigt i vandet uden at tænke for meget over det, så går det meget nemmere,” siger Jonas Andersen og fortæller, at vinterbadning giver ham et kick.

”Når jeg hopper i det kolde vand, føles det som en genstart af kroppen. Det giver mig et boost af energi, og jeg føler mig friskere. Når man vinterbader møder man også en masse livsglade mennesker, som man kan få en hyggelig snak med på broen eller i saunaen,” siger Jonas Andersen.

Hvordan hænger det egentlig sammen, når vinterbadere selv fortæller, at de kolde dyp gør dem sundere? Læs om fordelene ved at vinterbade her.

Du kan starte med at vinterbade hele året

Hvis du er sund og rask kan du begynde at vinterbade hele året rundt – også i de kolde måneder. Dog anbefaler mange erfarne vinterbadere, at man fortsætter med at vinterbade efter sommeren og på den måde langsomt vænner kroppen til det ”kolde gys”.

Læs mere om vinterbadning