Søg

Voksen mand med dykkermaske under vand

Har du vandskræk?

Om du har vandskræk eller bare ikke føler dig særligt godt tilpas i vand, så er der mulighed for at gøre noget ved det. Det vigtigste er, at du gerne vil arbejde med det. Se, hvorfor du bliver vandskræk, og hvad du kan gøre ved det.
Fødder under vand i svømmehallen

Hvorfor bliver du vandskræk?

Det er helt naturligt at føle angst, som ofte handler om tab af kontrol. Når du bader kan du føle, at du mister kontrol, når du fx får hovedet under vand. Angsten kan opstå, selvom der i virkeligheden ikke er nogen fare. Det er hjernen, som tror du er i fare og sætter gang i en masse processer i kroppen, fx hjertebanken.

Årsagen, til at du har vandskræk, kan være, at du tidligere har haft ubehagelige oplevelser i vand, eller fordi dine forældre har haft vandskræk, som har påvirket dig.

En gruppe på redningssurfbræt i svømmehallen

Det er muligt at overkomme din vandskræk

Det kan variere, hvordan vandskræk kommer til udtryk for hver enkelt person. Nogle frygter at få hovedet under vand, mens andre har svært ved blot at få fødderne i vand.

Fælles for alle er, at det er muligt at gøre noget ved det. Og vi vil gerne hjælpe, så du kan blive bedre ven med vandet. 

Alle former for angst – også vandskræk – kan overvindes

Peter Lund Madsen, Hjerneforsker

Gode råd til at overvinde din vandskræk

Find en svømmeklub med et vandskrækhold

Hvis du har vandskræk eller fobi for havet, så er svømmeklubber og livredderforeninger over hele landet klar til at hjælpe dig.

Flere svømmeklubber har særlige hold til dig, som har vandskræk. Her kan du sammen med andre lære at føle dig tryg ved vand og modtage svømmeundervisning. En stor del af svømmeklubberne tilbyder undervisning til voksne begyndere. 

Se, hvor du kan finde en svømmeklub tæt på dig

Brug eksponeringstrappen som værktøj

Hvis du har angst – også hvis du har vandskræk – bliver det ofte forstærket af, at du undgår det, du er bange for. Derfor er en af de mest effektive behandlingsmetoder til angst at blive eksponeret for det, du er angst for, men i mindre og mere overskuelige trin. Det hedder også en eksponeringstrappe.

Hvordan bruger du eksponeringstrappen?

Forestil dig en trappe, hvor du for hvert trin tager et skridt nærmere at blive tryg ved vand.

Første trin kan fx starte i svømmehallen, hvor du står i vand til knæene i to minutter. Næste trin kan være, at du står i vand til navlen, eller at du er i vandet i længere tid. Det er meget individuelt, hvordan trinene på din eksponeringstrappe kommer til at se ud, afhængigt af hvor bange du er for vand. Planlæg derfor dine trin ud fra, hvordan din vandskræk ser ud.

For at eksponeringen er vellykket, er det vigtigt at øvelserne er planlagte, strukturerede og foregår i et roligt tempo. Det er en god idé at få hjælp fra en, du stoler på, eller en psykolog, hvis du har slem vandskræk. Og husk, at processen tager tid.

Få hjælp fra en person, du stoler på

Du kan og skal ikke bekæmpe din angst for vand alene. Derfor kan det være en god idé at alliere dig med en person, som du har tillid til.

Hvis du er så heldig at kende en svømmekyndig person, som vil hjælpe dig, kan du tage vedkommende med i svømmehallen på egen hånd. Du kan også få en ven eller et familiemedlem til at følge med og give dig støtte.