Solen skinner, og du skal på stranden med familien. Her får du et par gode råd til, hvordan du planlægger den bedste og sikreste tur.

Når du har tjekket vejret og pakket tasken med badetøj og solcreme, er du sikkert helt klar til at tage familien med på stranden. Men inden du lukker ungerne ind på bagsædet af bilen, er det en god idé at overveje, hvordan I får den bedste og sikreste dag på stranden.

Hvilken strand skal du vælge?

Det er altid en god idé at vælge en strand med livreddere. Når du bader på en af disse strande, er du altid tæt på gode råd og hjælp. Hvis du vælger en strand uden livreddere, bør du vælge en, hvor vandforholdene passer til dig og din erfaring med vand, frem for den der ligger tættest på.

Hvad skal du være opmærksom på på stranden?

Når du ankommer til stranden, er der det vigtigt at følge de fem baderåd, der er strandens færdselsregler.

  1. Lær at svømme.
  2. Gå aldrig alene i vandet.
  3. Læs vinden og vandet.
  4. Lær stranden at kende.
  5. Slip ikke børnene af syne.

Sådan bruger du de fem baderåd til at få en tryg dag ved vandet.

Når du følger det fjerde baderåd - lær stranden at kende - er det bl.a. vigtigt at kigge efter skilte, redningsnumre og livredderens flag, der kan hjælpe dig med at sikkerhedsvurdere stranden. Læs mere om flag og skilte på stranden.

Hvad hvis du vælger at besøge et havnebad?

Ligesom du skal lære stranden at kende, før du bader, er det også en god idé at orientere dig om forholdene ved havnebadet: Hvor hænger bassinets stiger? Hvor dybt er bassinet? Og hvor er livredderen? Når du bader ved et havnebad, har du måske samme forventninger til sikkerheden som i en svømmehal, men du skal være opmærksom på den større dybde, den lavere vandtemperatur, mulige strømforhold og dårligere sigtbarhed.

Hvad hvis du tager på stranden i udlandet?

Undersøg hjemmefra om du skal tage nogle særlige forholdsregler. Måske er der kraftige strømme, giftige dyr eller andet. Når du ankommer, er det en god idé at spørge livredningstjenesten - hvis der er sådan en - eller de lokale, om der er noget, du skal være særligt opmærksom på. Hold øje med sikkerhedsskilte og husk: Hvis den skønne strand er helt tom og uberørt, er der måske en grund til det.

De fem baderåd

Forebyg ulykker ved at følge de 5 baderåd, udviklet af TrygFonden og Dansk Svømmeunion

  1. Lær at svømme
  2. Gå aldrig alene i vandet
  3. Læs vinden og vandet
  4. Lær stranden at kende
  5. Slip ikke børnene af syne
Lær baderådene at kende