Kom i gang med åbent vand-svømning

Mange danskere kaster sig ud i bølgerne for at prøve kræfter med åbent vand-svømning. Det kan være en sjov og udfordrende oplevelse – men det er også vigtigt at have styr på sikkerheden. Find en svømmemakker, og anskaf dig det rigtige udstyr, er to af de vigtigste råd.

Hvis du er helt ny til åbent vand-svømning, kan det være grænseoverskridende at skulle begive sig ud blandt bølger, fisk og tang. Selv for erfarne svømmere kan springet til sø eller hav virke stort – for mens vandet i svømmehallen er klart, og du tydeligt kan se og følge den sorte streg på bunden, kan det være svært at orientere sig i det åbne vand.
 
Vandtemperaturen er typisk lavere, og måske skal du også til at svømme i våddragt for første gang. Men du skal ikke lade dig skræmme af de nye udfordringer og naturlige omgivelser. Hvis du følger en række gode råd, kan du sikkert kaste dig ud i bølgerne.
 

Gode råd til sikker åbent vand-svømning


Svøm aldrig alene. Find en svømmemakker, og svøm gerne hvor der er livreddere – det gælder uanset dit svømmeniveau. Du kan eventuelt melde dig ind i en åbent vand-svømmeforening. Her er der hold på alle niveauer, og er du helst fri for undervisning og holdtræning, kan du stadig få inspiration og gode råd til teknik, udstyr og lokale steder at svømme.

Vær synlig i vandet. Brug en badehætte i en stærk farve og svøm med en havtaske. Læs mere om, hvilket udstyr det er en god idé at anskaffe, inden du begynder på åbent vand-svømning.

Vær opmærksom på andre brugere af vandet, fx kajak- og baglænsroere.

Klæd dig på efter vejr og vand. Brug fx altid våddragt, der sidder tæt til kroppen – men særligt når vandtemperaturen er 18 grader eller derunder. Brug også gerne ørepropper, så du undgår at få koldt vand i ørerne og dermed risikerer at blive svimmel. Er vandet særlig koldt, er det en god ide også at bruge en neopren-badehætte for at holde på varmen.

Vær opmærksom på strøm- og bundforhold.

Tjek vandets renhed. Er der meget skidt i vandet, bør du finde et andet sted at svømme. Det gælder også, hvis der er store mængder pollen, ligesom der i perioder kan være mange brandmænd i vandet.

 

Følg "trafikreglerne" til sikker åbent vand-svømning


Svøm langs kysten. Så kan du eller din svømmemakker hurtigt komme på land, hvis I får behov for hjælp. Når I svømmer langs kysten, er andre brugere desuden mere opmærksomme på jer end ude på det åbne vand.

Svøm aldrig forbi en havneudmunding. Et skib, der er på vej ud af en havn, har svært ved at standse op eller foretage hurtige undvigemanøvrer.

Kom ikke for tæt på sejlrenden. Når du svømmer i en fjord, så hold dig væk fra sejlrenden. Det kan være meget svært for store skibe at se en svømmer i vandet.

Hold øje med andre brugere af vandet. Undersøg hvilke andre brugergrupper er til stede, der hvor du gerne vil svømme fx kajakroere, baglænsroere, surfere, vandscootere og skibe. Hold dig evt. til den dedikerede svømmebane og undgå at svømme ind på andre brugergruppers dedikerede plads.

 

De fem baderåd

Forebyg ulykker ved at følge de 5 baderåd, udviklet af TrygFonden og Dansk Svømmeunion

  1. Lær at svømme
  2. Gå aldrig alene i vandet
  3. Læs vinden og vandet
  4. Lær stranden at kende
  5. Slip ikke børnene af syne
Lær baderådene at kende