17 personer mistede livet ved fritidsaktivitet på vandet i 2019

Sidste år druknede 12 sejlere, og to dykkere, en roer og to fritidsfiskere mistede livet. Det er et rekordhøjt antal for sejlerne. Hvert af de mistede liv er et for mange, og de alvorlige ulykker skyldes som regel, at de fem sejlråd ikke bliver fulgt.

Rigtig mange mennesker bruger vandet til fritidssejlads, fritidsfiskeri, roning, SUP eller andre aktiviteter, og heldigvis sker der ganske få fatale ulykker. Men når det sker, er det tragisk.

I SejlSikkerts registrering af ulykkerne sidste år, fylder sejlerne ekstraordinært meget. Der har både været ulykker med sejlbåde og motorbåde, og et par af dem involverede flere personer. Set med sejlerøjne har det derfor været et meget dårligt år, mens de to ulykker blandt fritidsfiskerne er lavere end normalt, fortæller Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd, som driver SejlSikkert sammen med TrygFonden.

I 2019 kostede ni ulykker 12 fritidssejlere livet. Det adskiller sig fra tidligere år, hvor særligt fritidsfiskere er druknet.

Alle på nær én omkomne er mænd, og hovedårsagen til ulykkerne blandt fritidssejlerne er ikke overraskende kæntringer eller overbordfald. Enten er alle personer ombord faldet i vandet, eller også har de tilbageværende på båden ikke været i stand til at få personen tilbage på båden.

"Vi kan til gengæld glæde os over, at der var så få alvorlige ulykker blandt fritidsfiskerne sidste år. Fritidsfiskerne sejler ofte alene og løber dermed en stor risiko, da der ikke er nogen tæt på til at hjælpe dem i nødsituationer. Typisk falder fiskerne i vandet og kan ikke selv redde sig tilbage i båden, eller også kæntrer eller synker båden. Har man fx vaders på, der bliver fyldt med vand, men ingen redningsvest, så er det meget kritisk," siger Sten Emborg.

Den rette påklædning, en redningsvest og vandtæt nødopkaldsudstyr, som du har i lommen, kan redde dit liv.

I 75 pct. ulykkerne i 2019 blæste det mere end 5 m/s, og det bør give stof til eftertanke, mener Sten Emborg.

"Det er altid vigtigt at tjekke vejrudsigten, før du sejler ud, og jo mindre din båd er, jo vigtigere er det at undgå hårdt vejr. Sejler du i en åben båd, og der slår en bølge ind og fylder båden med vand, er du i alvorlige problemer."

For ulykkerne til søs i de seneste år gælder det, at hovedparten sker tæt på land i de indre danske farvande. Her er SejlSikkert Alarm-appen god at have ved hånden, da man kan slå alarm med et enkelt klik på mobilen, og redningsmandskabet automatisk kan se positionen for alarmopkaldet.

Skipper må ikke være den eneste rutinerede sejler ombord

I et par af ulykkerne i 2019 lykkedes det ikke for sejlerkammeraterne at redde den nødstedte person tilbage i båden, og det får Sten Emborg til at komme med en opfordring til sejlerne.

"Når der er flere ombord på båden, er det vigtigt, at det ikke kun er skipperen, der kan manøvrere båden eller kender mand-over-bord-teknikken. Hvis skipperen falder i vandet, er der ingen, der i den kaotiske situation kan vende båden eller ved, hvordan de kan hjælpe ham ombord igen. Sørg derfor for, at der er flere – og gerne alle ombord – der er trænet i at håndtere sådan en nødsituation."

Hos TrygFonden håber programchef René Højer, at opmærksomheden både på de ulykker, som sker, og på de forebyggende initiativer for at øge sikkerheden, bider sig fast i alle, der bruger vandet til fritidsaktiviteter.

"I Danmark er vi heldige at være omgivet af vand, som giver mulighed for en masse gode aktiviteter og oplevelser. Der er ingen, som tager på vandet og regner med at komme i vanskeligheder, men derfor skal man alligevel forberede sig på, at det værste kan ske. Derfor håber vi, at SejlSikkert-indsatsen kan være med til at opbygge en sikkerhedskultur, hvor det er naturligt at opfordre hinanden til at sejle sikkert og fx huske redningsvesten, så vi kan undgå de alvorlige ulykker," siger René Højer, programchef i TrygFonden.

De 5 sejlråd

1. Lær at sejle

2. Hold dit grej i orden

3. Planlæg din tur

4. Hav en livline til land

5. Brug vesten

Læs om de fem sejlråd