Hold dig fra vandet i tordenvejr - det kan være farligt

Projektansvarlig

Projektansvarlig

Programchef René Højer er ansvarlig for projektet i TrygFonden.

René Højer 45 26 08 08


Vejrudsigten for de kommende dage siger lyn og torden i hele landet. Det kan være livsfarligt at bade, hvis et lyn slår ned i vandet, så livredderne anbefaler alle på stranden til straks at søge op på land, når de hører tordenbrag.

Den seneste tids hedebølge i Danmark har givet masser af liv på strandene, og TrygFondens kystlivreddere har haft meget at se til. Alene i weekenden havde de fire livreddende aktioner foruden adskillige forebyggende og almindelige førstehjælpsaktioner. I de kommende dage ser det varme vejr dog ud til at blive afløst af mere almindeligt dansk sommervejr med risiko for lyn og torden. Og så skal man skynde sig op af vandet og søge ly, lyder det fra livredderne.

Et kraftigt lyn kan slå en person ihjel, selvom det slår ned i vandet 100 meter væk

"Det kan være livsfarligt at bade i tordenvejr. Ikke fordi lyn slår hyppigere ned i vand end på land, men fordi badevandet indeholder salte og mineraler, der bliver strømledende, når lynet slår ned. Et kraftigt lyn kan derfor slå en person ihjel, selvom det slår ned i vandet 100 meter væk", siger Michael Iwersen, uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning.

Søg indendørs i tordenvejr

Når det lyner og tordner, er det sikreste sted at opholde sig indendørs. Har man ikke mulighed for det, fordi man er på stranden eller et andet sted i naturen, er det bedste råd at sætte sig ind i en bil med fast tag eller sætte sig på hug og krumme sig sammen.

"Er du på stranden uden mulighed for at søge indendørs eller ind i en bil, er det bedste, du kan gøre, at sætte dig på hug på jorden og krumme dig helt sammen, så du får en så lille kropsoverflade som muligt. Lyn slår gerne ned i træer og andre ting, der rager op i luften, og derfor skal man aldrig søge ly sådanne steder. Er du ude på vandet i en sejlbåd, bør du også søge ly i kahytten og holde dig så langt væk fra masten som muligt", siger Michael Iwersen.

Hold øje med flaget i livreddertårnet

Når det tordner, skifter livredderne det rød-gule flag i toppen af livreddertårnet ud med et helt rødt flag, der advarer badegæsterne om, at det er farligt at bade.

"Hvis vejret pludselig skifter og ændrer forholdene på stranden, vil livredderne altid advare badegæsterne. Det gælder naturligvis også i tordenvejr, hvor det røde flag gerne skal få alle til at forlade vandet. Vi opfordrer til, at man respekterer og altid følger livreddernes anbefalinger, og er man i tvivl om noget, kan man også altid spørge os til råds", siger Michael Iwersen.

 

Fakta: Gode råd i tordenvejr

I Danmark dræbes der i gennemsnit to mennesker om året på grund af lyn, og et ukendt antal kvæstes. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan du skal forholde dig, hvis der er tordenvejr og lynnedslag i området, hvor du bader eller dyrker vandsport.

• Badning frarådes. Der er ikke større risiko ved at være i vandet end på stranden, men bliver du slået bevidstløs af lynet, vil du drukne i vandet.

• Undgå sejlads i både med master, da der er forholdsvis stor risiko for lynnedslag i masten.

• Hold afstand til elektrisk ledende genstande som hegn og rørføringer.

• Undgå unødig brug af mobiltelefoner, radio og kommunikationsradioer.

• Undgå tårne, åbent terræn og strande. Søg i stedet indenfor og luk døre og vinduer.

• Sæt ikke telt op ved master, skovbryn eller ved siden af enkeltstående træer. Der er relativt sikkert i tæt skov.

Aktionstal for uge 30

I uge 30 (22. juli – 28. juli) gennemførte TrygFondens kystlivreddere fire aktioner, hvor det vurderes, at personer var i livsfare. Derudover var der 1.122 førstehjælpsaktioner, 1.241 forebyggende aktioner og 12.905 oplysende indsatser. 

De fire røde aktioner var:

Lakolk Strand den 27. juli: To unge mænd er ude på Stand Up Paddle-boards, men driver i fralandsvinden længere og længere ud. De forsøger forgæves at komme ind til land, men uden held. Da de efterhånden er 500 meter fra kysten, sejler livredderne ud til mændene, der er meget trætte og glade for at få hjælp.

Moesgård Strand den 27. juli: En 18-årig pige er kommet til skade i vandkanten og har slået knæet af led. Den ene livredder bliver ved pigen, der er ved fuld bevidsthed, mens den anden henter en bil for at kunne bringe pigen væk fra stranden. Da livredderne vil flytte pigen, mister hun pludselig bevidstheden og får hurtig vejrtrækning. Livredderne lukker stranden og påbegynder førstehjælp. Pigen får også ilt. Der ankommer både en ambulance og en lægebil, og pigen bliver flyttet ind i ambulancen. Ved afgang kommer hun igen til bevidsthed.

Gudmindrup Strand den 27. juli: En kvinde er på en stor luftmadras 400 meter ude i vandet. En af livredderne sejler ud til kvinden, der ikke kan svømme og hverken forstår dansk eller engelsk. Livredderen er nødt til at hente kvindens mand inde på stranden, der sejler med ud og får kvinden op i båden og derefter sikkert ind på land.

Lakolk Strand den 26. juli: En ung pige på 13 år befinder sig på et badedyr cirka 200 meter ude i vandet. Hun kalder efter hjælp, og livredderne sejler ud til hende. Pigen kan ikke selv komme ind på land, og hun er meget glad og lettet over at få hjælp.

 
 

Find livreddere på kortet

Skal du have sand mellem tæerne i løbet af sommeren? Så er det en god idé at vælge en strand med livreddere. Se på kortet, hvor livredderne holder øje. Du kan også se tårnenes åbningstider og strandenes redningsnumre.

Se kortet