TrygFondens redningsstige kan være med til at redde liv ved vand.

TrygFondens redningsstige

TrygFondens redningskranse er et vigtigt redskab i en nødsituation, og der hænger mere end 7.000 rød-/hvidstribede redningskranse ved søer, strande og havne rundt om i landet, klar til at blive brugt. TrygFonden har udviklet en ny redningsstige til danske havne.

TrygFonden og Arkitektforeningen udskrev i august 2012 en arkitektkonkurrence, der indbragte 96 kvalificerede bidrag på en ny redningsstige. Vinderne blev arkitekterne Stefan Urup Kaplan og Lars Techt Myrhøj, der sammen med TrygFonden og ingeniører fra Attention Group har udviklet den redningsstige, som er blevet testet som prototype i stor skala. 60 stiger blev i slutningen af 2016 hængt op fire særligt udvalgte steder i landet: Taarbæk Havn, Aarhus Havn, Randers Havn og kajkanten ved Skolen i Sydhavnen i København. Testen sluttede i 2018 og fremadrettet vil der være fokus på, at stigen skal hænge på særligt risikofyldte steder i Danmark.

I foråret 2019 blev der hængt godt 250 stiger op på otte udvalgte havne/kajer, der alle er befærdede, ligesom der har været ulykker på flere af dem. De otte steder er: Aalborg Havn, Aarhus Havn, Randers Havn, Køge Havn (lystbådehavnen), Nørrekås Lystbådehavn, Rønne (ved Copenhagen International School), København (ved Sydhavnens Skole og på Ungdommens Ø - tidl. Middelgrundsfortet). Det er målet, at TrygFonden fra maj 2020 donerer op til 200 stiger om året via ansøgninger.

En typisk redningsstige til havne er udført af jern. Materialet gør, at stigen ruster og er sårbar overfor selv mindre påsejlinger. Desuden fremstår de nuværende stiger ofte meget usynlige fra både vand og kajkant, især i mørke. TrygFondens redningsstige er derfor udviklet med henblik på sikkerhed, synlighed og funktionalitet.

 

 
 

Hvad gør TrygFondens redningsstige unik og innovativ?


VANGER OG TRIN

 • Stigen er opbygget af få komponenter og kan sammensættes i den længde, man ønsker.
 • Stigens dele er: Vanger i gummi, trin i glasfyldt nylon, hæfte i pulverlakeret rustfrit stål og lysenhed i transparent polykarbonat.
 • Gummivangerne er fleksible og eftergivende ved eksempelvis mindre påsejlinger og isskruninger.
 • Trinene er udformet, så man står solidt på dem – også når de er begroet med alger o.l.
 • Hæftet er fremstillet i rustfrit stål og malet i en markant orange farve.
 • Materialerne er udvalgt for at opnå en længere levetid end den, der kendes fra traditionelle redningsstiger i galvaniseret stål.

LYS/ELEKRONIK

 • Stigen er forsynet med en solcelledrevet lysenhed, der oplyser stigen fra skumringstid til daggry.
 • Lysenheden er kalenderstyret, og den indbyggede styringsenhed sørger for at minimere strømforbruget, så stigen kan lyse hele året.
 • Solcelle-konceptet gør stigen uafhængig af strømkilder.
 • På sigt kan stigens elektronik udbygges til at måle vandtemperatur, saltindhold, forurening mm

  Få en hurtig gennemgang af stigen her .

 

TrygFonden har desuden indgået et samarbejde med FLID (Foreningen af Lystbådehavne i Danmark), der sammen med Dansk Sejlunion står for konceptet Sikker Havn. Projektet har fokus på at øge sikkerheden på lystbådehavne, og TrygFonden bidrager bl.a. ved at tilbyde havnene TrygFondens fadderordning omkring redningskranse.

 
   

Redningskranse

Er det første gang, I ansøger om en redningskrans eller har I brug for flere?

Læs mere