Pas på revlehuller og tag ikke badedyr og gummibåde med i vandet

I den kommende uge skulle solen kigge frem, men der vil fortsat være meget vind. Planlægger man en badetur, skal man derfor passe godt på, for vinden kan skabe farlige situationer ved både pålandsvind og fralandsvind, lyder det fra TrygFonden Kystlivredning.

Frister en tur i vandet i løbet af ugen, skal man være ekstra opmærksom uanset, om man befinder sig ved en vest- eller østvendt strand.

Drop badedyr, gummibåde og luftmadrasser i fralandsvind

Badegæster, der driver til havs, er hvert år årsag til at livredderne må i aktion og hente personer tilbage på land. Derfor er der et par gode forholdsregler, der er værd at kende inden badeturen i fralandsvind.

"Det kan ende rigtig galt, hvis man driver ud fra kysten og ikke selv kan komme tilbage. Det simple råd er derfor helt at undlade at tage badedyr, luftmadrasser og andet oppusteligt udstyr med i vandet, når der er fralandsvind. Og skulle det alligevel ske, at dit badedyr slipper fra dig, så skal du ikke prøve at svømme efter det. Selvom vandet ser roligt ud, kan du overraskende hurtigt drive ud fra stranden, og det kan være umuligt og koste alle dine kræfter at forsøge at komme tilbage på land. Surfere skal også være opmærksomme på vinden, der er kraftigere ude på vandet, så det er en god idé at være mindst to, så man kan hjælpe hinanden, hvis der opstår problemer," siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

Pas ekstra meget på revlehuller, når der er pålandsvind

Når der er pålandsvind kunne man måske tro, at der ikke er nogen fare på færde, da man ikke kan drive ud fra kysten. Men faktisk er det ved pålandsvind, at man skal være særlig opmærksom på revlehuller.

"Ved pålandsvind kan der være store bølger, som er sjove at lege i, men der er fare for at blive væltet omkuld af deres kraft. Bølgerne skaber også stærk strøm, og man kan blive fanget i et revlehul. Hvis man bliver fanget i strømmen og ført med ud, skal man ikke kæmpe imod, men bevare roen. Søg hurtigst muligt til siden, og svøm ind mod land med bølgernes hjælp," siger Anders Myrhøj.

Er man i tvivl om, hvor vinden kommer fra, kan man bruge TrygFondens nye app ”Livredder”, som bl.a. kan måle, hvor vinden kommer fra. Her kan man også få nyttig viden om at redde sig ud af revlehuller og andre forhold, man skal være opmærksom på ved stranden. Appen er udviklet til børn, men den kan bruges af alle. Man kan også altid spørge livredderne til råds på stranden, inden man går i vandet.

Aktionstal fra den 23. juni til den 2. juli

Fra den 23. juni til den 2. juli gennemførte livredderne 6.288 indsatser på de 35 strande og havnebade. 1 aktion vurderes til at være livreddende, da en kitesurfer måtte hjælpes i land ved Hvide Sande på grund af vinden. Derudover gennemførte livredderne 62 almindelige førstehjælpsaktioner, 162 forebyggende aktioner og 6.063 oplysende aktioner.

Se her, hvordan du redder du dig ud af et revlehul.

Ny app lærer børn at færdes sikkert på stranden

”Livredder” er en ny app, der lærer børn om badesikkerhed og at redde liv. Børnene stiger i level ved fx at redde strandgæsternes liv, give kunstigt åndedræt og hjertemassage samt svare på spørgsmål om badesikkerhed. Det sker bl.a. ved at puste i og trykke på telefonen. Når børnene har nået level 6, kan de deltage i en skattejagt ude på de 35 strande og havnebade i Danmark, hvor der er livreddere fra TrygFonden Kystlivredning. Skattejagten begynder den 10. juli 2017 og løber frem til den 31. juli. Det er TrygFonden der står bag appen, der kan downloades gratis til både Android og iOS. 

Læs mere og hent "Livredder"-appen her.

Spot image

Download Livredder app'en

Har du set Livredderne på tv? Hent Livredder-appen, hvor du med mobilen i hånden selv kan blive klogere på at redde liv. I app'en møder kan du også møde deltagerne fra tv-serien Livredderne på DR Ultra, og se om du kan klare deres udfordringer.

Download Livredder til iOS