Livreddere advarer: Pas på lumske revlehuller

Projektansvarlig

Projektansvarlig

Programchef René Højer er ansvarlig for projektet i TrygFonden.

René Højer 45 26 08 08

Hvert år skaber revlehuller farlige situationer for badegæsterne på de danske strande. Alene i sidste uge var fire mennesker i livsfare efter at være blevet fanget i et revlehul. Tre unge drenge blev fanget i et revlehul ved Hvide Sande Sydstrand, mens en ca. 80-årig mand blev fanget i stærk strøm ved Vejers Strand – alle blev heldigvis reddet sikkert i land af livredderne. Både de tre drenge og den ældre mand badede udenfor livreddernes primære zone.

Det er bølger – ofte fra pålandsvind – der får revlehuller til at opstå og sætter gang i den udstrømning, der kan trække folk til havs, men revlehuller er lumske, for selvom vinden er mild, kan der sagtens være risiko for revlehuller. Derfor opfordrer TrygFonden Kystlivredning til, at man er særligt opmærksom på revlehuller, når man hopper i bølgerne. 

Vores råd til badegæsterne er at bade mellem de to rød-gule flag i strandkanten
"Vi oplever, at mange badegæster tror, at når bare det ikke blæser, så er der ikke risiko for revlehuller, men det er forkert. Selvom der er vindstille, kan det pludseligt blive livsfarligt. Derfor opfordrer vi til, at man altid orienterer sig om de lokale forhold og allerhelst vælger en strand med et bemandet livreddertårn," siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning, og fortsætter:

"Vores råd til badegæsterne er at bade mellem de to rød-gule flag i strandkanten, som markerer det område, hvor livredderne har undersøgt, om der er noget, man skal være særligt opmærksom på. Desuden er livredderne lige i nærheden og klar til at rykke ud, hvis der bliver brug for hjælp. Derfor siger vi, at det er den mest sikre zone at bade i," siger Anders Myrhøj.  

Undgå panik i revlehullerne

Revlehuller er skyld i mange drukneulykker. Selv rutinerede svømmere kan drukne i revlehuller på grund af panik eller udmattelse, fordi de bliver i revlehullet og forsøger at svømme mod udstrømningen. Men man kan godt slippe fri af et revlehul, hvis man ved, hvordan man skal tackle det.

Selvom man er en rigtig stærk svømmer, kan man ikke svømme i mod strømmen i et revlehul

"Revlehuller er ikke farlige, hvis man holder hovedet koldt. Desværre ser vi tit at selv dygtige svømmere går i panik, når de svømmer ind i et revlehul. Hvis man bliver fanget i strømmen, vil man opdage, at man ikke kommer nogen vegne, når man forsøge at svømme ind til stranden. Hvis det sker, skal man bevare roen og lade være med at kæmpe imod. For selvom man er en rigtig stærk svømmer, kan man ikke svømme i mod strømmen i et revlehul. Man kommer ud af et revlehul ved at svømme ud til siden og så forsøge at svømme ind mod stranden der fra," siger Anders Myrhøj.

Der findes tusindvis af revlehuller langs de danske kyster, og især ved Vestkysten er der stor risiko for at svømme ind i den stærke strøm. Det er dog kun under særlige vind- og bølgeforhold, at revlehullerne bliver aktive og udgør en fare for badegæsterne. 

Sådan kan du genkende et revlehul

I revlehullet er der mindre bølgebrydning end på revlerne dvs. mindre hvidt skum. Man kan eventuelt også se en udadgående strøm af vand og skum i overfladen.

Sådan takler du et revlehul

Hvis du kommer ud i et revlehul, er der tre simple regler, du skal følge: 

1. Kæmp ikke i mod. 
2. Bevar roen. Du bliver ikke trukket ned. 
3. Lad dig føre med strømme, til den aftager. Svøm derefter til siden og langs med stranden og derefter ind til land igen. 

Sådan redder du andre ud af et revlehul

Hvis du ser nogen kæmpe mod strømmen i et revlehul, skal du undgå selv at blive offer ved at svømme ud i det. Gør i stedet det rigtige i den rigtige rækkefølge:

1. Kontakt en livredder, hvis der er en på stranden. Hvis der ikke er en livredder, skal du ringe 1-1-2 eller få nogen til at gøre det.
2. Kast noget, der kan flyde, ud til den nødstedte, en redningsvest, en redningskrans, en fodbold eller en tom 1,5 liters sodavandsflaske med låg.
3. Råb til den nødstedte, at han ikke skal kæmpe imod, men svømme til siden.
4. Tænk klart og pas på dig selv. Rigtig mange er selv druknet i forsøget på at redde nogen ud af et revlehul.

Aktioner i uge 30

I uge 30 gennemførte TrygFondens kystlivreddere i alt 5.652 indsatser. Heriblandt var der 6 livreddende aktioner, hvor det vurderes, at personer var i livsfare, 295 førstehjælpsaktioner, 319 forebyggende aktioner og 5.032 oplysende indsatser. Aktionstallene for de enkelte strande og havnebade kan ses nedenfor.

Aktionstal for uge 30

Bornholm: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 85 forebyggende aktioner, 397 oplysende indsatser

København: 1 livreddende aktion, 51 førstehjælpsaktioner, 38 forebyggende aktioner, 1564 oplysende indsatser

Sjælland: 0 livreddende aktioner, 108 førstehjælpsaktioner, 51 forebyggende aktioner, 920 oplysende indsatser

Fyn: 0 livreddende aktioner, 19 førstehjælpsaktioner, 8 forebyggende aktioner, 215 oplysende indsatser

Sønderjylland: 1 livreddende aktion, 62 førstehjælpsaktioner, 33 forebyggende aktioner, 593 oplysende indsatser

Midt- og Vestjylland: 1 livreddende aktion, 16 førstehjælpsaktioner, 62 forebyggende aktioner, 225 oplysende indsatser

Østjylland: 0 livreddende aktioner, 14 førstehjælpsaktioner, 8 forebyggende aktioner, 368 oplysende indsatser

Nordjylland: 3 livreddende aktioner, 24 førstehjælpsaktioner, 34 forebyggende aktioner, 750 oplysende indsatser

Spot image

Bestil flyer om revlehuller

Du kan bestille en gratis flyer om revlehuller på både dansk og tysk, så du altid har vejledningen til, hvad du skal gøre liggende lige ved hånden.

Bestil flyer