At bruge vesten er et simpelt råd, der kan redde liv.

Du skal altid sørge for, at der er rednings- eller svømmeveste til alle, når I skal ud på havet. Det er ikke bare sund fornuft, men også et krav fra Søfartsstyrelsen. Vestene skal i øvrigt være godkendt i henhold til lovgivningen, de skal passe i størrelsen, og så skal de have en flydeevne, der kan holde personen oven vande. De fleste ulykker til søs med dødelig udgang, sker fordi sikkerhedsudstyret ikke bliver brugt. Som jollesejler, kajak- eller kanoroer kan du nøjes med at bruge en svømme- eller surfervest. 

Svømmevesten

En svømmevest er ikke en redningsvest. Svømmevesten holder dig flydende, men kan ikke vende dig om på ryggen, hvis du er bevidstløs eller delvist lammet. Svømmevesten blev i sin tid udviklet til jollesejlere, fordi der ikke er plads til at have en stor redningsvest på i en jolle. Svømmevesten er altså ikke beregnet til anden sejlads!

Surfervest

Surfervesten er en variant af svømmevesten, der kun er egnet til kano, kajak og surfing. Ligesom svømmevesten er surfervesten ikke en redningsvest – den kan kun holde dig flydende, men ikke vende dig eller holde dit ansigt over vandet, hvis du er bevidstløs eller delvist lammet.

Mærkning og godkendelse

Rednings- og svømmeveste skal være godkendt – internationalt efter SOLAS (Safety of Lives at Sea) eller europæisk med CE-mærkning. De EU-godkendte veste er inddelt efter deres opdriftsevne (antal Newton):

50 Newton er både en svømme- og en surfervest, der som regel har fast opdriftsmiddel. Vesten kan holde en person flydende, men den kan ikke vende personen eller holde næse og mund fri af vandet. Du bør kun bruge vesten, hvis du er en dygtig svømmer.

Størrelse og farver

Du skal vælge en vest, der passer til din vægt, så den kan holde dig oven vande – og til din størrelse, så den sidder tæt, når du har den lukket. Samtidig skal en god vest også kunne ses, så du skal vælge én i rød, gul eller orange – de farver er nemlig mest synlige.