Windsurfere bør kunne svømme. Som de fleste begyndere nok har oplevet, opholder man sig oftest mere i vandet end på surfbrættet. Ud over det, skal man lære nogle bestemte søvejsregler, inden man bevæger sig ud på surfbrættet.

Næsten alle begyndere vil have glæde af en ordentlig instruktion. Derfor bør du, hvis du ønsker at windsurfe, kontakte en surf- eller sejlklub under Dansk Sejlunion eller en surfskole, før du står ud på egen hånd. Kendskab til surfbrættet dets udstyr og grundteknikkerne i windsurfing giver dig de nødvendige færdigheder, for at kunne færdes trygt blandt andre sejlere. 
Prøv desuden at udvide dine sejlkundskaber. Som windsurfer vil du også have gavn af duelighedsprøven for fritidssejlere.

Lær søvejsreglerne 

I lovens forstand betragtes en windsurfer (bræt og sejl) som en sejlbåd og er underlagt de samme søvejsregler som alle andre, der færdes på havet. 
Det er derfor nødvendigt at lære de grundlæggende søvejsregler at kende.

12 regler

1. Se dig godt for og tjek om der er andre i din nærhed, inden du foretager en manøvre. Selvom du har retten til vejen, er det ikke alle, der kender søvejsreglerne eller agerer ud fra disse. 

 2. Hold din kurs hvis du har retten til vejen, så andre har mulighed for at gå af vejen i god tid.

 3. Skal du vige, så indiker i god tid, at du agter at vige, så der ikke opstår misforståelser. 

 4. Styrbord halse har retten til vejen - har du højre hånd forrest på bommen, sejler du på styrbord halse.

 5. Motor går af vejen for sejl. Møder du en motorbåd (inkl. jetski og vandscootere), skal den gå af vejen for dig.

 6. Windsurfere må ikke vanskeliggøre passagen for større skibe i havneløb, snævre løb eller farvand og trafiksepareringer.

 7. Du skal altid vige for kajakker, roere og paddelsurfere.

 8. Kitesurfere og windsurfere deler ofte de samme surfspots, og mange steder fungerer det sådan, at windsurferne sejler oppe mod vinden, mens kitesurferne sejler nede til læ. 

 9. Når man møder andre windsurfere skal man altid holde en sikkerhedsafstand på en mastelængde eller mere. Ved mødet med kitesurfere bør afstanden være stor.

 10. Ved windsurfing i bølger er der blandt windsurfere en indbyrdes forståelse for, at surfere på vej ud gennem brændingen har retten til vejen, fordi de er "den svage part".

 11. Det kan være vanskeligt at se, om der ligger nogen i vandet foran bølgen, når du er på vej ind. Tag derfor farten af når du nærmer dig stranden og træk dit udstyr det sidste stykke.

 12. Surfer du et sted, hvor der sejles kapsejlads, så vis hensyn og hold god afstand.

Udstyr og sikkerhed 

Når en windsurfer får brug for hjælp på vandet, er det oftest på grund af udstyr, der går i stykker. Vedligehold derfor udstyret og udskift jævnligt tovværk, liner og andre dele, der hurtigt bliver slidt. 

Hjelmen skal dække ørerne, så den yder beskyttelse mod sprængte trommehinder
Hvis surfbræt og rig (mast, sejl og bom) skilles ad i kraftig blæst, for eksempel ved at jointen (gummileddet) knækker, vil brættet hurtigt kunne drive væk og efterlade surferen alene og hjælpeløs i søen. Derfor bør man sørge for en snor eller gjord, der forbinder de to dele af mastefoden, som jointen holder sammen.

 

Er du begyndt at træne loops og hop, er det også en god ide at beskytte hoved og ører med en hjelm. Hjelmen skal dække ørerne, så den yder beskyttelse mod sprængte trommehinder, hvis man i et styrt rammer vandspejlet med siden af hovedet.

Flag, fløjte og kniv

Sejler du mere end 200 meter fra kysten, kan et lille rødt flag skabe opmærksomhed ved eventuelle problemer, og en fløjte er også fremragende at have med. Den fylder kun lidt og lyden når meget længere end ved blot at råbe.

Endelig er det også en god ide at medbringe en kniv til at skære sig fri af tovværk. Kniven skal være stump og kunne flyde.

Før du surfer

  • Tjek sejlet for slitage – især syninger ved toppen af mastelommen og ved sejlpindene
  • Tjek mast, bom & mastefod for slitage og defekter
  • Tjek trapezliner for slitage
  • Nedhal og udhal: Reparer flossede ender og fastgør overskydende snor
  • Tjek at finnen er korrekt monteret og sidder fast
  • Tjek at brættets skridsikre belægning er intakt

Når du kommer ind igen

  • Skyl bræt og dragt i ferskvand. Salt tærer og får snavs og sand til at sidde fast.
  • Læg om muligt ikke udstyret direkte i stærkt sollys
  • Vær især omhyggelig med mastefodsforlænger og trimblokke til nedhal og udhal 
Spot image

5. Brug vesten

Du skal altid sørge for, at der er rednings- eller svømmeveste til alle,
når du skal ud på havet. Det er ikke bare sund fornuft, men også et
lovkrav. De fleste sejlerulykker med dødelig udgang sker, fordi sikkerhedsudstyret ikke bliver brugt.

Brug vesten