I Danmark bør man aldrig surfe i badetøj. Som surfer er du hele tiden i tæt kontakt med vandet, som afkøler langt hurtigere, end du tror.

I Danmark bør man aldrig surfe i badetøj. Som surfer er du hele tiden i tæt kontakt med vandet, som afkøler langt hurtigere end du måske umiddelbart tror - selv når solen bager fra en skyfri himmel. Derfor skal du være ordentlig klædt på. 

Du skal altid sørge for, at der er rednings- eller svømmeveste til alle, når I skal ud på havet. Det er ikke bare sund fornuft, men også et krav fra Søfartsstyrelsen. Vestene skal i øvrigt være godkendt i henhold til lovgivningen, de skal passe i størrelsen, og så skal de have en flydeevne, der kan holde personen oven vande. De fleste ulykker til søs med dødelig udgang, sker fordi sikkerhedsudstyret ikke bliver brugt. Som surfer, kajak- eller kanoroer kan du nøjes med at bruge en svømme- eller surfervest.  

Svømmevesten

 

En svømmevest er ikke en redningsvest. Svømmevesten holder dig flydende, men kan ikke vende dig om på ryggen, hvis du er bevidstløs eller delvist lammet. Svømmevesten blev i sin tid udviklet til jollesejlere, fordi der ikke er plads til at have en stor redningsvest på i en jolle. Svømmevesten er altså ikke beregnet til anden sejlads!

Surfervest

 

Surfervesten er en variant af svømmevesten, der kun er egnet til kano, kajak og surfing. Ligesom svømmevesten er surfervesten ikke en redningsvest – den kan kun holde dig flydende, men ikke vende dig eller holde dit ansigt over vandet, hvis du er bevidstløs eller delvist lammet.

Mærkning og godkendelse

 

Rednings- og svømmeveste skal være godkendt – internationalt efter SOLAS (Safety of Lives at Sea) eller europæisk med CE-mærkning. De EU-godkendte veste er inddelt efter deres opdriftsevne (antal Newton):

50 Newton er både en svømme- og en surfervest, der som regel har fast opdriftsmiddel. Vesten kan holde en person flydende, men den kan ikke vende personen eller holde næse og mund fri af vandet. Du bør kun bruge vesten, hvis du er en dygtig svømmer.

Størrelse og farver

Du skal vælge en vest, der passer til din vægt, så den kan holde dig oven vande – og til din størrelse, så den sidder tæt, når du har den lukket. Samtidig skal en god vest også kunne ses, så du skal vælge én i rød, gul eller orange – de farver er nemlig mest synlige.

Påklædning til sikker surf

Våd- og tørdragt

Vand- og vindtemperaturen i Danmark gør, at det næsten altid er nødvendigt med en våd- eller tørdragt. Om vinteren er en tørdragt på minimum 5 mm nødvendig. Er det rigtig koldt, kan man med fordel benytte svedabsorberende undertøj under dragten.

Surfstøvler og surfsko

Surfstøvler eller surfsko giver et godt fodfæste, holder fødderne varme og beskytter desuden mod eventuelle skarpe genstande fra havbunden.

Surfhætte og vanter

Surfer du om vinteren, er det afgørende at anvende en neoprenhætte. Ca. 40% af ens kropsvarme forsvinder gennem et utildækket hoved. Husk at vind køler ekstra meget.

Surfhandsker

Syrer du til i armene, fordi surfhandskerne gør dit greb om bommen bredere, er et par surfluffer eller opvaskehandsker et udmærket alternativ til at afværge den værste kolde vind. Dine hænder er dit vigtigste redskab til at bevare kontrollen som windsurfer. Bliver du først kold, kan det være svært at holde fast om bommen og komme sikkert ind til land igen. Følingen og bevægeligheden i fingrene er noget af det første, der reduceres ved kuldepåvirkning.

Klæd dig i synlige farver

Gør dig synlig. Brug af stærke farver - gerne fluoriserende - på surfbræt, sejl, svømmevest og våd- eller tørdragt gør det lettere for andre at få øje på dig i og på vandet. Hvide, blå og sorte farver går oftest i ét med havet. Vælg derfor farver, der er til at se på længere afstande, helst orange eller gul – evt. i form af en windbreaker eller lycratrøje du kan tage uden på din øvrige beklædning.