Beklædning - Trelagsprincippet

På havet bliver din krop kølet af luft, vand og vind. Et fald på bare 1-2 grader i legemstemperaturen kan nedsætte din hjernefunktion – og evnen til at træffe sikre beslutninger

Koldt vand afkøler din krop 25 gange mere end kold luft, og forskellen mellem din kropstemperatur og vandets temperatur herhjemme er over 20 grader. Hvis du falder i vandet, kan en påklædning efter trelagsprincippet forlænge din overlevelsestid og øge dine chancer for at blive reddet i tide.

1. lag – fjerner fugt fra kroppen

Inderst skal du have en superundertrøje eller svedundertrøje. Det er en tætsiddende, tynd bluse af kunststof, der har en stor fordampningsoverflade, som leder sveden væk fra huden. 

2. lag – isolerer mod kulde udefra

Det mellemste lag er et isoleringslag – du kan fx bruge en uld- eller fleecetrøje. Mellemlaget skaber et stillestående luftlag, der varmes op, hvis du bevæger dig. Fordelen ved uld og fleece er, at det i sig selv er luftigt og derfor også føles varmt, hvis det bliver vådt. 

3. lag – skærmer mod regn og blæst

Yderst skal du have et skærmlag. Det kan være en sejlerjakke eller heldragt, der kan modstå vand og blæst. Det er vigtigt, at stoffet ikke er 100 % tæt, for sveden skal kunne trænge gennem stoffet, så det ikke hober sig op og gør isoleringslaget fugtigt. Ultimativt er jakker af materialet Gore-tex.

Luk alle åbninger i dit sejlertøj

Luk alle åbninger i dit sejlertøj (ben, liv, arme, hals og hoved) så tæt sammen som muligt. Så laver du en slags våddragt, der holder på kropsvarmen. Ud over det, skal du beholde dine sko på fødderne, hvis du falder i vandet - de varmer nemlig. Endelig skal du sørge for, at den yderste jakke er rød, gul eller orange – de farver er mest synlige, da det er utrolig svært at se en person over bord i det mørke vand, og hvis der er bølger.
  
Spot image

5. Brug vesten

Du skal altid sørge for, at der er rednings- eller svømmeveste til alle,
når du skal ud på havet. Det er ikke bare sund fornuft, men også et
lovkrav. De fleste sejlerulykker med dødelig udgang sker, fordi sikkerhedsudstyret ikke bliver brugt.

Brug vesten