Revlehuller - hvad gør du?

De såkaldte revlehuller er skyld i mange drukneulykker, fordi selv stærke svømmere går i panik eller drukner af udmattelse. Men hvis du lærer visse kendetegn og nogle enkle forholdsregler kan du undgå, at det bliver farligt.

Et revlehul er en fordybning i strandens revler, hvor der kan være en udadgående strøm, der fører vandet tilbage ud i havet.

Der er tusinder af revlehuller langs de danske kyster, men de er ikke altid farlige.
Der er tusinder af revlehuller langs de danske kyster, men de er ikke altid farlige. Det er kun under bestemte vind- og bølgeforhold, at revlehuller fører vand ud fra stranden, og dermed bliver aktive og kan være farlige for mennesker.

 

Hvis du kommer ud i et revlehul, er der tre simple regler, du skal følge (se også illustrationen nedenfor):

  • Kæmp ikke imod
  • Bevar roen. Du bliver ikke trukket ned
  • Svøm til siden og langs med stranden og derefter ind til land igen.

Sådan redder du andre ud af et revlehul

Hvis du ser nogen kæmpe mod strømmen i et revlehul, skal du undgå selv at blive offer ved at svømme ud i det. Gør i stedet det rigtige i den rigtige rækkefølge:

  1. Kontakt en livredder, hvis der er en på stranden. Hvis der ikke er en livredder, skal du ringe 1-1-2 eller få nogen til at gøre det.

  2. Kast noget, der kan flyde, ud til den nødstedte, en redningsvest, en redningskrans, en fodbold eller en tom 1,5 liters sodavandsflaske med låg.

  3. Råb til den nødstedte, at han ikke skal kæmpe imod, men svømme til siden.

  4. Tænk klart og pas på dig selv. Rigtig mange er selv druknet i forsøget på at redde nogen ud af et revlehul.

Tidligere kaldet hestehuller

Revlehuller kaldes også hestehuller, fordi sømænd kaldte revler for heste i gamle dage. Der er revlehuller alle steder, hvor der er revler. Revlerne kan ses som lyse sandstriber i vandet langs med kysten.

Revlehuller kaldes også hestehuller, fordi sømænd kaldte revler for heste i gamle dage
Der er ingen nedadgående strøm i revlehuller. Revlehuller har ofte en periode, hvor de er aktive. Et revlehul kan for eksempel blive aktivt med en udadgående strøm hver 20. minut, når der er tilstrækkeligt med vand, der føres ud fra truget bag revlerne. I pauserne kan et revlehul ved siden af være aktivt med en udadgående strøm.