Man kan og skal ikke bekæmpe sin angst alene. Tværtimod er det vigtigt at finde en, man stoler på, der kan hjælpe. Alle former for angst – også vandskræk – kan overvindes, fastslår hjerneforsker Peter Lund Madsen.

Lad os starte med at slå én ting fast med det samme: Det er naturligt at være bange for vand!

"For mennesket er det helt naturligt at føle angst," siger hjerneforsker Peter Lund Madsen, og fortsætter: "Det er en del af vores forsvarsmekanisme, hvor hjernen opfatter en fare som en trussel for vores liv. Angst kan sagtens opstå, selv om der i virkeligheden ikke er noget at være bange for. Det er bare hjernen, der tror, at du er i fare og derfor sætter en masse fysiske processer i gang i din krop som fx hjertebanken, svedetur og tørhed i munden", fortæller han.

Mangel på kontrol og følelsen af vand som et ukendt og uvant miljø kan være årsagen til vandskræk.

 

"Angst handler om tab af kontrol. I forhold til at bade er det jo i den grad kontroltab og direkte unaturligt at stikke hovedet under vand, så du ikke kan trække vejret. Når du slipper fødderne fra bunden, mister du ligeledes kontrol, så er du ikke vant til at være i vandet, kan det være meget grænseoverskridende. Årsagen kan også være, at du tidligere har haft en ubehagelig oplevelse i forbindelse med vand eller badning. Eller at dine forældre har haft vandskræk, og at du derigennem er blevet påvirket" siger Peter Lund Madsen.

Peter Lund Madsen fastslår at der er masser af steder at starte, når man skal overvinde sin vandskræk.

Alle former for angst – også vandskræk – kan overvindes", fastslår Peter Lund Madsen.
"Vi har svømmeundervisning i skolen, og over hele landet står svømme- og livredderforeninger klar til at lære både børn og voksne at svømme. Så er man klar til at tage kampen op med sin vandskræk, er der gode muligheder for at få hjælp. Man kan og skal ikke bekæmpe sin angst alene. Tværtimod er det vigtigt at finde en, man stoler på, der kan hjælpe.

De fem baderåd

Forebyg ulykker ved at følge de 5 baderåd, udviklet af TrygFonden og Dansk Svømmeunion

  1. Lær at svømme
  2. Gå aldrig alene i vandet
  3. Læs vinden og vandet
  4. Lær stranden at kende
  5. Slip ikke børnene af syne
Lær baderådene at kende