Er du mere landkrabbe end vandhund? Uanset om du har vandskræk, eller blot er nybegynder i vandet, er der hjælp at hente, fastslår hjerneforsker Peter Lund Madsen. Og du skal ikke bekæmpe din angst for vand alene.

Tilbyder du altid at blive på stranden og passe på håndklæderne, når du er med din familie ved vandet? Eller har du endnu en gang fået smidt dit badetøj væk, når dine venner spørger, om du vil med i svømmehallen?

Om du har vandskræk eller bare ikke føler dig særligt godt tilpas i det våde element, så er der mulighed for at gøre noget ved det. Det vigtigste er, at du gerne vil. Har du viljen, skal det nok lykkes.

Hvorfor bliver du vandskræk?

Lad os starte med at slå én ting fast med det samme: Det er naturligt at være bange for vand! Og du er ikke alene om at have angst for en tur i svømmehallen eller frygt for havet.

"For mennesket er det helt naturligt at føle angst. Det er en del af vores forsvarsmekanisme, hvor hjernen opfatter en fare som en trussel for vores liv. Angst kan sagtens opstå, selv om der i virkeligheden ikke er noget at være bange for. Det er bare hjernen, der tror, at du er i fare og derfor sætter en masse fysiske processer i gang i din krop som fx hjertebanken, svedetur og tørhed i munden", siger hjerneforsker Peter Lund Madsen.

Alle former for angst – også vandskræk – kan overvindes

"Angst handler om tab af kontrol. I forhold til at bade er det jo i den grad kontroltab og direkte unaturligt at stikke hovedet under vand, så du ikke kan trække vejret. Når du slipper fødderne fra bunden, mister du ligeledes kontrol, så er du ikke vant til at være i vandet, kan det være meget grænseoverskridende. Årsagen kan også være, at du tidligere har haft en ubehagelig oplevelse i forbindelse med vand eller badning. Eller at dine forældre har haft vandskræk, og at du derigennem er blevet påvirket," siger Peter Lund Madsen.

Vil du være bedre ven med vandet?

Uanset om du har vandskræk, fobi for havet eller bare gerne vil føle dig mere komfortabel i vand, er svømmeklubber og livredderforeninger over hele landet klar til at hjælpe dig. Mange svømmeklubber har særlige vandskrækhold, hvor du sammen med andre kan lære at føle dig tryg ved vand og modtage svømmeundervisning. En stor del af svømmeklubberne tilbyder undervisning til voksne begyndere. Find en klub i nærheden af dig.

Uagtet om du vælger at melde dig til undervisning i en klub eller forening, er det en god idé at alliere dig med en person, du har tillid til.

”Man kan og skal ikke bekæmpe sin angst alene. Tværtimod er det vigtigt at finde en, man stoler på, der kan hjælpe,” forklarer Peter Lund Madsen.

Hvis du er så heldig at kende en svømmekyndig person, som vil hjælpe dig, kan du tage vedkommende med i svømmehallen på egen hånd. Du kan også få en ven eller et familiemedlem til at følge med og give dig støtte.

De fem baderåd

Forebyg ulykker ved at følge de 5 baderåd, udviklet af TrygFonden og Dansk Svømmeunion

  1. Lær at svømme
  2. Gå aldrig alene i vandet
  3. Læs vinden og vandet
  4. Lær stranden at kende
  5. Slip ikke børnene af syne
Lær baderådene at kende