Badegæster undervurderer vinden og overvurderer egne evner

Projektansvarlig

Projektansvarlig

Programchef René Højer er ansvarlig for projektet i TrygFonden.

René Højer 45 26 08 08

Der var børn og voksne, som blev taget af vinden, en surfer og en SUP’er fik problemer med udstyret, og badegæster fik ildebefindende eller manglede kræfter til at komme tilbage på land. Flere badegæster blev overrasket over forholdene i vandet, og det gav livredderne den hidtil travleste uge på strandene i de 20 år, hvor TrygFonden Kystlivredning har passet på badegæsterne.

Uge 30 blev med ni livreddende aktioner en særdeles travl uge for TrygFonden Kystlivredning.

De mennesker, vi redder i land, er alle blevet overrasket over de kræfter, som de er oppe i mod i vandet

"Det er en stor fornøjelse at se så mange mennesker, der har glæde af strandene i år, og det giver naturligvis også livredderne en masse arbejde. Derfor er det forventeligt, at der er flere livreddende aktioner end på en vejrmæssig gennemsnitlig sommer, men det er første gang, at vi oplever så mange alvorlige situationer på en enkelt uge", fortæller Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

Der var forskellige årsager til, at personerne kom i vanskeligheder i vandet, hvilket understreger, at de alvorlige situationer kan opstå på mange måder. 

"De mennesker, vi redder i land, er alle blevet overrasket over de kræfter, som de er oppe i mod i vandet. Det kan være vinden, strømmen, afkøling eller udmattelse. Du kan hjælpe dig selv meget ved først og fremmest at lære at svømme og dernæst ved at have respekt for både vind- og strømforhold og ikke mindst for dine egne evner. Eksempelvis reddede vi en ung mand i land, som svømmede efter en bold, der drev væk fra ham og kammeraterne. Han var en dårlig svømmer og kom i problemer. I sådan en situation skal man hellere afskrive bolde og undgå at sætte livet unødigt på spil", fortæller Anders Myrhøj.

 

Han råder i stedet badegæsterne til at fortælle livredderne - hvis der er nogen tilstede på stranden - at deres badedyr, gummibåd, bold eller lignende driver til havs.
Han råder i stedet badegæsterne til at fortælle livredderne - hvis der er nogen tilstede på stranden - at deres badedyr, gummibåd, bold eller lignende driver til havs. Så kan livredderne hente tingene ind og undgå, at der bliver slået unødig alarm, fordi nogen fx ser en tom gummibåd drive rundt ud for kysten.
Udover de ni redningsaktioner i vandet, trådte livredderne til ved to livreddende aktioner på land, hvor en kvinde faldt af en galoperende hest i vandkanten, og en sommerhusgæst fik et alvorligt ildebefindende. 

 

I uge 30 gennemførte livredderne 17.810 indsatser, hvoraf de 11 var aktioner, hvor det vurderes, at personer var i livsfare. Derudover var der 1.915 almindelige førstehjælpsaktioner, 1.676 forebyggende aktioner og 14.208 oplysende aktioner.

Aktioner i uge 30, hvor det vurderes, at personer var i livsfare:

Vejers Strand, søndag den 29. juli kl. 18.35
Livredderne spotter en enlig kitesurfer, som går i vandet cirka 100 meter syd for livreddernes primære zone. Der var skrå fralandsvind med en vindstyrke på de omkring 6-7 m/s, så livredderne holder øje med ham, da han er alene og ikke virker erfaren. Allerede fra start af kæmper surferen med at "fange" vinden og efter cirka 10 min. ude på vandet, mister han sit board, og kiten falder i vandet. Livredderne sejler ud til ham, da det ikke ligner, at manden kan komme ind igen. Da livredderne når manden – en ca. 40-årig tysker, ligger han ca. 350 meter fra kysten. Manden er viklet godt ind, så livredderne hjælper ham ud af snorene og fri fra kiten. Manden er taknemlig for at blive hentet og takker livredderne. 

Sønderstrand, Løkken, søndag den 29. juli kl. 18.20
En person retter henvendelse til livredderne ved at råbe fra vandkanten, om livredderne kan hjælpe hans ven. Vennen kæmper med at få styr på en SUP ca. 75 meter ude i vandet. Livredderne svømmer ud og får fat i nødstedte og hans SUP. Det lykkes at stabilisere SUP’en og surfe den ind med bølgerne, med surferen liggende på SUP’en. Surferen fortæller, at han mistede greb om situationen, da han tabte sin pagaj og blev overrumplet af bølgerne i brændingen. Han havde slugt vand i to omgange, og derfor henviser livredderne ham til lægehjælp.

Tornby Strand, søndag den 29. juli kl. 13.50

Livredderne har lige hentet to børn ind på stranden, og mens de overleverer børnene til forældrene, råber en badegæst, at der er endnu et barn, som er fanget i strømmen og signalerer efter hjælp. En af livredderne tager boardet ud mod den nødstedte dreng. I mellemtiden har en ældre mand fået fat i drengen og holder ham oppe. Da livredderne når ud til dem, er drengen meget panisk og afkræftet. Han kommer op på boardet og padles ind, imens den ældre mand svømmer ved siden af. Ved ankomst til stranden udøves psykisk førstehjælp til drengen, som var rigtig skræmt og tydeligt berørt over episoden, imens moren ankommer kort efter. 

Tornby Strand, søndag den 29. juli kl. 13.35
Livredderne træner i vandet på deres boards, da ser fem norske børn i vandet. De er paniske og råber efter hjælp. Børnene er fanget i en udadgående strøm grundet et revlehul. To af børnene er afkræftede, og de kommer begge op på boardet og bliver padlet ind, imens de andre børn svømmer ved siden af. Livredderne kommer i land med børnene og overdrager dem til forældrene.

Lakolk Strand, lørdag den 28. juli kl. 20.45
Efter livredderne har lukket tårnet lørdag aften og forladt stranden, hører de sirener og ser brandbiler på vej mod stranden. Livredderne hopper i bilen og følger efter ned på stranden, hvor en badegæst peger mod vandet, hvor et badedyr svagt kan spottes i vandet ca. 1 km ude. Livredderne padler ud på boardet og sejler i båd mod de nødstedte, som er en pige på ca. 10 år og to voksne, der holder fast i badedyret. De har været der ude i ca. en time, og pigen er afkølet, men de tre nødstedte er ok efter omstændighederne. De løftes op i båden og sejles til stranden, hvor brandvæsen og paramediciner tager imod. 

Lakolk Strand, fredag den 27. juli kl. 13.30
Livredderne er ude på vandet for at samle en luftmadras op, som er blevet taget af vinden. De spotter en dreng ca. 200 m nord for tårnet og 150 m ude i vandet. Drengen var ude i fralandsvind med boogie board og faldt af det. Han forsøger at hundesvømme ind, men står stille i vandet og vinker efter livredderne. De samler drengen og boogie boardet op i båden og sejler drengen ind på land. 

Henne Strand, fredag den 27. juli kl. 19.30 
Efter livredderne har lukket tårnet og forladt stranden, ser de en ambulance med fuld udrykning på vej mod stranden. Livredderne kører ned på stranden, hvor de møder ambulanceredderne, som meget gerne vil have hjælp. En 45-årig tysk kvinde er faldet af en hest i galop og er landet i vandkanten. Hun er nedkølet og har besværet vejrtrækning, har stærke smerter og er dårligt kontaktbar. Datteren, som har alarmeret, er tilstede og er meget chokeret. Livredderne assisterer ambulanceredderene, og kvinden flyves med helikopter på hospitalet. Datteren er fortsat meget berørt af situationen, og KLR yder psykisk førstehjælp til hende. Dagen efter kommer datteren forbi tårnet og fortæller, at hendes mor havde 3 brækkede nakkehvirvler, 7 brækkede ribben, et brækket skulderblad, en punkteret lunge og et brækket ben. 

Søndervig Strand, torsdag den 26. juli kl. 10.45
På vej til stranden for at åbne livreddertårnet bliver livredderne stoppet af en gruppe mennesker, der beder om hjælp til en ca. 45-årig tysk mand, der er faldet om med kramper i et feriehus. Livredderne løber op til huset, alarmerer og yder livreddende førstehjælp, indtil ambulancen ankommer. 

Den Permanente Aarhus, torsdag den 26. juli kl. 17.30
Livredderne observerer en volleyball på vej væk langs stranden. Det er en gruppe mænd på en tømmerflåde ca. 100 m fra land, der har tabt den, og en af mændene svømmer efter den. Manden er dårligt svømmende, og hans venner på tømmerflåden hopper i for at svømme hen og hjælpe ham. Livredderne padler ud til manden, der er afkræftet og ikke har energi til at holde sig oven vande. Manden har slugt en smule vand og er chokeret over situationen. Livredderne hjælper ham tilbage på land og informerer ham om, at hvis han får det dårligt, skal han kontakte en læge.

Bellevue Strand ved København, onsdag den 25. juli kl. 12.45
En badegæst kontakter livredderne om en nødstedt person lidt uden for livreddernes primære zone. En ca. 20-årig mand har fået et epilepsianfald, mens han var ude at svømme med en ven. Vennen har trukket ham hen til vandkanten, og flere badegæster har hjulpet med at ligge ham i stabilt sideleje. Vedkommende har dog stadig kramper, og livredderne sørger for frie luftveje og behandler ham. Da ambulanceredderne overtager, er manden stadig omtåget og kan ikke svare på simple spørgsmål.

Søndervig Strand, tirsdag den 24. juli kl. 14.15
Livredderne observerer en 78-årig kvinde, som ligger i vandkanten i udkanten af primærzonen. Livredderne løber derhen og nødflytter kvinden til tørt sand med hjælp fra en badegæst. Kvinden er ved bevidsthed, men er konfus og har slugt vand. Livredderne alarmerer og behandler kvinden, der har svært ved at trække vejret, er kold og med svag puls. Ved overdragelse til ambulanceredderne er kvinden blevet varmere, mindre bevidsthedspåvirket og har lettere ved at trække vejret. 

Yderligere oplysninger:      

Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning 
Mobil: 24 21 90 60
E-mail: myr@svoem.dk 

 

De fem baderåd

Forebyg ulykker ved at følge de 5 baderåd, udviklet af TrygFonden og Dansk Svømmeunion

  1. Lær at svømme
  2. Gå aldrig alene i vandet
  3. Læs vinden og vandet
  4. Lær stranden at kende
  5. Slip ikke børnene af syne
Lær baderådene at kende