Tag de danske baderåd med på ferie

Projektansvarlig

Projektansvarlig

Programchef René Højer er ansvarlig for projektet i TrygFonden.

René Højer 45 26 08 08

Det våde og grå sommervejr fortsætter i Danmark, og danskerne strømmer i hobetal til sydens sol og strande. TrygFonden Kystlivredning opfordrer alle de badeglade danskere til at tage baderådene med på ferie og vise respekt for de eksotiske kyster.

En lille afsidesliggende strand uden mennesker ved den italienske kyst. Brusende brøl fra surfbølger ved Biarritz eller Bondi Beach. Familiehygge på Mallorca. Uanset hvordan man foretrækker sin strand på ferien, er noget af det vigtigste, man kan gøre for en badesikker rejse, at spørge de lokale om forholdene. 

Vi vil på det kraftigste opfordre alle, der tager på ferie i udlandet til at forhøre sig hos de lokale om en strands særlige forhold 

"Hvert år drukner mange tusinde mennesker i Europa. Den bedste måde at undgå at komme i problemer, fx når man er ude at bade, er at orientere sig om de lokale badeforhold. En strand kan se helt ufarlig ud, mens der er farlige strøm- og bundforhold. Vi vil derfor på det kraftigste opfordre alle, der tager på ferie i udlandet, til at forhøre sig hos de lokale om en strands særlige forhold og i øvrigt tænke sig om en ekstra gang, inden de kaster sig ud i en mennesketom, lille bugt. Der kan meget vel være en grund til, at ingen bader netop der," siger Anders Myrhøj, chef for drift og sekretariat, TrygFonden Kystlivredning.

Et andet vigtigt baderåd, som danskerne bør huske på ferien, er ikke at bade alene. Og så bør tørsten aldrig slukkes i alkohol.

"Der er en tendens til, at mænds badeadfærd ofte er lidt mere risikobetonet end kvinders, fx kan mændene i højere grad finde på at svømme langt ud alene eller lave vilde spring fra en båd eller vandcykel. Har de oveni drukket øl, kan badeturen udvikle sig til en særdeles risikabel aktivitet," siger René Højer, programchef i TrygFonden, og fortsætter:

"Hvis jeg skal komme med én klar anbefaling til alle rejselystne danskere, så er det aldrig at gå i vandet, når de har drukket alkohol. Stop festen ved vandkanten og lad være med at svømme ud i bølgerne med en tequila, kolde fadøl eller piña colada i blodet."

Aktioner i uge 27

I uge 27 gennemførte TrygFondens kystlivreddere i alt 4.473 indsatser. Heriblandt var der 44 førstehjælpsindsatser, 185 forebyggende indsatser og 4.244 oplysende indsatser. Aktionstallene for de enkelte strande og havnebade kan ses nedenfor.

TrygFondens livreddere har gennemført én livreddende aktion i år. Det var ved Havnebadet på Islands Brygge

TrygFonden Kystlivredning har livreddertårne på 36 strande og havnebade i hele landet. Her passer livredderne på badegæsterne hver dag frem til lørdag den 13. august fra kl. 11-19. Havnebadene ved Islands Brygge, Fisketorvet og Sluseholmen i København er åbne indtil den 30. september. Et flag i tårnet fortæller, at livredderne er på vagt, og den primære zone, som livredderne overvåger, er markeret med rød-gule flag i strandkanten. 

Se, hvor du finder det nærmeste livreddertårn, og lær mere om, hvordan du bedst passer på dig selv og andre ved vandet.

 

Bornholm: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 13 forebyggende aktioner, 237 oplysende indsatser

København: 0 livreddende aktioner, 11 førstehjælpsaktioner, 4 forebyggende aktioner, 838 oplysende indsatser

Sjælland: 0 livreddende aktioner, 9 førstehjælpsaktioner, 20 forebyggende aktioner, 794 oplysende indsatser

Fyn: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 0 forebyggende aktioner, 407 oplysende indsatser

Sønderjylland: 0 livreddende aktioner, 5 førstehjælpsaktioner, 62 forebyggende aktioner, 479 oplysende indsatser

Midt- og Vestjylland: 0 livreddende aktioner, 1 førstehjælpsaktion, 25 forebyggende aktioner, 275 oplysende indsatser

Østjylland: 0 livreddende aktioner, 6 førstehjælpsaktioner, 25 forebyggende aktioner, 534 oplysende indsatser

Nordjylland: 0 livreddende aktioner, 11 førstehjælpsaktioner, 36 forebyggende aktioner, 680 oplysende indsatser

De fem baderåd

Forebyg ulykker ved at følge de 5 baderåd, udviklet af TrygFonden og Dansk Svømmeunion

  1. Lær at svømme
  2. Gå aldrig alene i vandet
  3. Læs vinden og vandet
  4. Lær stranden at kende
  5. Slip ikke børnene af syne
Lær baderådene at kende