SejlSikkert-ambassadør: Det ville blive så meget sjovere, hvis alle gjorde deres for at skabe bedre sikkerhed

Projektansvarlig

Projektansvarlig

Programchef René Højer er ansvarlig for projektet i TrygFonden.

René Højer 45 26 08 08

Amalie Havris Cardel er blandt 214 SejlSikkert-ambassadører, der på frivillig basis sætter fokus på sikkerheden til søs i lokale havne rundt om i Danmark. SejlSikkert-indsatsen er et samarbejde mellem Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden, der vil højne sikkerhedskulturen blandt sejlere og fiskere for på sigt at nedbringe antallet af drukneulykker og alvorlige hændelser til søs.

I vinteren 2016 tilmeldte 18-årige Amalie Havris Cardel sig som SejlSikkert-ambassadør, som en del af Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFondens SejlSikkert-indsats. Hun er dermed den yngste i netværket af SejlSikkert-ambassadører, der skal være med til at styrke sikkerhedskulturen blandt sejlere og fiskere ved at sætte sikkerhed på dagsordenen ude i de lokale havne og klubber.

Jeg glæder mig mest til at komme ud og snakke med folk og vise, hvad det er, vi gør. 

I foråret var Søsportens Sikkerhedsråd ude at møde Amalie Havris Cardel. Det blev til en spændende snak om hendes motivation for at være SejlSikkert-ambassadør.

Hvorfor har du valgt at være SejlSikkert-ambassadør?

Det, har jeg valgt, fordi jeg elsker at sejle, men også godt ved, at det kan være farligt. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at gøre op med ideen: ”Det går jo ikke galt for mig”, for det kan lige så godt gå galt for en selv, som det kan for alle andre.
Det er til gengæld rigtig få ting, der skal til, for at man er sikker på havet som f.eks. en redningsvest, eller at man lige ringer hjem og fortæller, hvor man sejler hen. Det ville blive så meget sjovere, hvis alle huskede det og gjorde deres for det. Selvfølgelig kan der altid ske uheld, men sørger man for at have de fem sejlråd på plads, så er risikoen minimal.
Og kunne man komme helt ned på, at ingen omkom til søs, ville det jo være fantastisk.

Hvordan har du tænkt dig at være ambassadør?

Jeg har tænkt mig at samarbejde med nogle af de andre ambassadører i Køge Havn og stå for at lave nogle spændende sikkerhedsarrangementer på havnen. Derudover kunne jeg også godt tænke mig at være ambassadør for nogle af de yngre sejlere. Jeg vil gerne være de unges stemme og skabe et netværk, som kan sætte sikkerhed på dagsordenen for den yngre målgruppe.

Hvordan mener du, at du kan præge sikkerhedskulturen?

Helt klart gennem sikkerhedsarrangementer. Men også ved at vise, at jeg som 18-årig uden problemer kan tage teten og sige: ”Tag lige en vest på” eller ”Sørg lige for at have dit udstyr i orden”. Det er vigtigt for mig at vise, at jeg ikke er ung og dum, men sagtens kan være ansvarlig. På den måde håber jeg virkelig, at kunne få andre til at tænke, at hvis hun kan, så kan jeg også.  

Har du tænkt over nogle aktiviteter i din havn?

Jeg kunne utrolig godt tænke mig at lave et søredningskursus omkring redningsflåder, og hvordan de fungerer. Derudover har jeg selv taget VHF-certifikat og vil derfor gerne få sat fokus på livliner igennem en VHF-aften.

Hvad glæder du dig mest til?

Jeg glæder mig mest til at komme ud og snakke med folk og vise, hvad det er, vi gør.

De 5 sejlråd

1. Lær at sejle

2. Hold dit grej i orden

3. Planlæg din tur

4. Hav en livline til land

5. Brug vesten

Læs om de fem sejlråd