Læs strandens skilte

Strande over hele landet har et grønt skilt med et unikt nummer, der skal oplyses, når du ringer 1-1-2. Ved en nødsituation, kan ambulancen dermed nå hurtigere frem, for den så ved præcist, hvor du er.  

Strande over hele Danmark har et unikt nummer, som skal øge sikkerheden ved nødopkald langs kysten. Dette nummersystem gør det således nemmere at identificere ulykkesstedet, når folk ringer 1-1-2, og det kan være med til at redde liv.

Det er Rigspolitiet, der sammen med kommunernes beredskabschefer beslutter, hvor skiltene skal placeres, og kommunen, der sætter skiltene op. 

Ud over nummereringen, kan du også flere og flere steder møde skilte, der fortæller om de særlige forhold, ved den strand du besøger. Begge initiativer er milepæle inden for dansk badesikkerhed.

Risikovurderede strande

Den europæiske gren af livredderorganisationen International Life Saving Federation of Europe (ILSE) har igangsat et fælleseuropæisk projekt, hvor man ønsker at risikovurdere alle større badestrande i Europa og opsætte informationsskilte, der fortæller om strandenes særlige forhold.

TrygFonden Kystlivredning har risikovurderet en lang række strande, og udarbejder en rapport til kommunen for hver strand, der risikovurderes. Det mest synlige resultat af risikovurderingen er oplysningsskiltene, som TrygFonden sætter op i samarbejde med kommunen.

Se vores Danmarkskort, hvor du kan finde strandnumrene og også ikke mindst livreddertårnene.

Ved du hvor du er?

De danske strande har hver et unikt nummer, hvilket gør det nemt for ambulancen at finde frem til ulykkesstedet, når du ringer 1-1-2 fra stranden. Se om strandgæsterne i vores film har held med at beskrive, hvor de befinder sig uden brug af skiltene.

Både nummer og bogstav

Det er politi og beredskabschefer, der lokalt arbejder med at give strande over hele Danmark et nummer. Foran nummeret er der også et bogstav og det refererer til den politikreds, som stranden ligger i (se kort). Går man langs kysten, vil man typisk opleve en fortløbende nummerering. Der kan dog være ”huller” i rækkefølgen, for at give plads til en yderligere nummerering i fremtiden.